De toekomst van technologie volgens Gartner: Top 10 trends in 2024

FFrits 6 januari 2024 07:02

Volgens een recent rapport van Gartner moeten organisaties slimme keuzes maken en enkele van de top 10 technologische trends van 2024 integreren om hun digitale kracht te versterken en waarde te creëren. Van AI Trust, Risk and Security Management tot Machine Customers, dit zijn de technologieën om in de gaten te houden.

Betrouwbaarheid en veiligheid van AI

AI TRiSM staat voor AI Trust, Risk and Security Management. In het tijdperk van digitalisering en automatisering is het essentieel om ervoor te zorgen dat AI-systemen betrouwbaar en veilig zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een klantenservicesysteem in te zetten dat gebaseerd is op AI. Met AI TRiSM kunnen risico's worden geminimaliseerd en klantgegevens veilig worden beheerd, wat bijdraagt aan het vertrouwen in AI.

Het is van vitaal belang om continu op de hoogte te blijven van mogelijke dreigingen om digitale systemen te beschermen tegen ongewenste indringers. Dit kan door Continuous Threat Exposure Management (CTEM) te gebruiken, waarmee de online omgeving voortdurend wordt gemonitord. Bij ongebruikelijke activiteit wordt onmiddellijk actie ondernomen om mogelijke bedreigingen te minimaliseren.

De opkomst van duurzame technologie

Duurzaamheid is een belangrijke factor als het gaat om technologische evolutie. Het kiezen voor milieuvriendelijke technologie-opties bij bijvoorbeeld de upgrade van datacenters kan bijdragen aan een groenere technologische toekomst. Denk hierbij aan energiezuinige servers en duurzame koelsystemen.

Platform Engineering bevordert digitale groei

Het bouwen van een solide technologische basis voor applicaties en digitale groei, oftewel Platform Engineering, is cruciaal voor organisaties. Een robuust IT-platform dat schaalbaar is, ondersteunt niet alleen huidige applicaties maar is ook flexibel genoeg om nieuwe digitale initiatieven te omarmen.

Versnelde ontwikkeling met AI

AI kan een krachtige partner zijn bij het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten. Met AI-Augmented Development kunnen bijvoorbeeld nieuwe apps sneller en efficiënter worden gecreëerd door het automatiseren van codegeneratie, wat het ontwikkelproces versnelt.

Industry Cloud Platforms bieden een kans voor bedrijven uit dezelfde branche om informatie te delen en gezamenlijke technologische krachten te bundelen. Het biedt een gezamenlijke digitale omgeving waarin bedrijven kunnen samenwerken en innoveren.

Intelligente applicaties leren van gebruikersgedrag en passen zich aan de behoeften van de gebruikers aan. Deze gepersonaliseerde aanpak kan de gebruikerservaring verbeteren en de efficiëntie van processen verhogen.

Generative AI voor iedereen

Met Democratized Generative AI krijgen alle teamleden toegang tot AI-tools om zelf slimme dingen te creëren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eenvoudige grafische ontwerpen maken zonder diepgaande technische kennis. Dit stimuleert innovatie en maakt technologie toegankelijk voor iedereen in de organisatie.

Technologie integreren in het werkproces

De Augmented Connected Workforce gaat over het integreren van technologie in werkprocessen om de samenwerking tussen mensen en machines te verbeteren. Dit kan leiden tot efficiëntere processen en een betere werkervaring voor medewerkers.

Aanpassing aan algoritmische klanten

Machine Customers gaat over het begrijpen en aanpassen van aanbiedingen aan de behoeften van algoritmische klanten. Bedrijven gebruiken algoritmen om het aankoopgedrag van klanten te analyseren en passen hun aanbod aan voor gepersonaliseerde productaanbevelingen, wat kan leiden tot een verhoogde klanttevredenheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.