Deepfakes ontmaskerd: De opkomst, gevaren en bestrijding

FFrits 10 oktober 2023 08:17

Van beroemdheden die producten promoten tot politieke leiders die valse boodschappen verspreiden: deepfakes zijn in opkomst. Maar hoe worden ze gemaakt, waarom zijn ze zo gevaarlijk en wat kunnen we doen om ze te bestrijden? We gaan in op deze vragen.

De totstandkoming van deepfakes

Deepfakes, vervalste video's gemaakt met behulp van AI, zien er steeds realistischer uit en het maken ervan is toegankelijker dan ooit. De technologie is de afgelopen jaren flink verbeterd, mede dankzij technieken zoals Generatieve Adverserial Networks. Deze technologieën hebben ertoe geleid dat er steeds meer apps en tools beschikbaar zijn voor de gemiddelde gebruiker om overtuigende 'nep' media te maken. Meer data en krachtigere computers hebben ook bijgedragen aan deze ontwikkeling.

De gevaren van deepfakes

De potentiële gevaren van deepfakes zijn divers en verontrustend. Ze kunnen worden gebruikt om nepnieuws te verspreiden, zoals het geval was na de invasie van Oekraïne door Rusland, waarbij een deepfake-video van president Zelenski werd verspreid. Ze kunnen ook worden gebruikt in videogesprekken, zoals het voorbeeld van de Nederlandse bank Bunq, waarbij een medewerker werd gevraagd om een aanzienlijk bedrag over te maken. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt om valse naaktfoto's te genereren, zoals recentelijk gebeurde in Spanje.

De uitdaging van het bestrijden van deepfakes

Met de toename van deepfakes op het internet en de eenvoud waarmee ze kunnen worden gemaakt en gedeeld, is het bestrijden van de verspreiding een enorme uitdaging. Hoewel veel sociale netwerken het verspreiden van misleidende content verbieden, twijfelen experts of deze bedrijven daadwerkelijk in staat zijn om nepvideo's, nepfoto's en nepnieuws tegen te gaan. Hoewel het maken van deepfakes niet strafbaar is, moeten makers zich houden aan bestaande regels, zoals het niet schaden van iemands privéleven of goede naam.

Ondanks de uitdagingen, zijn er al inspanningen om AI te gebruiken om deepfakes te detecteren. Net zoals een virusscanner is ontworpen om virussen op te sporen, wordt er software ontwikkeld om deepfake-video's te herkennen. Echter, het is een constante strijd tussen de ontwikkelaars van deepfakes en de makers van detectieprogramma's, en het is niet realistisch om te denken dat alle deepfakes kunnen worden opgespoord. Zoals met veel dingen, is het uiteindelijk ook belangrijk om je gezond verstand te gebruiken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.