Dubbele Werklast door AI? Deze Werknemers Zijn Niet Overtuigd van de Voordelen

FFrits 22 juli 2023 17:02

Kunstmatige intelligentie (AI) belooft de werklast te verminderen en de productiviteit te verhogen, maar sommige werknemers ervaren het tegenovergestelde. Ze geven aan dat AI-tools de hoeveelheid werk hebben verdubbeld en het proces moeilijker hebben gemaakt.

Overspoeld door AI-gegenereerde inzendingen

Neil Clarke, een uitgever, moest tijdelijk het online inzendingsformulier voor zijn sciencefiction- en fantasietijdschrift sluiten. Zijn team werd overspoeld met een stroom aan 'consistent slechte' AI-gegenereerde inzendingen. Volgens Clarke zijn ze sommige van de slechtste verhalen die ze hebben gezien. Maar het grootste probleem ligt in de hoeveelheid, niet de kwaliteit. De kwantiteit overweldigt hen.

AI's invloed op de productiviteit: een gemengd beeld

Hoewel figuren uit de techwereld de productiviteitsverhogende potentie van AI prijzen, is de werkelijke impact vaak minder duidelijk en varieert het per branche en markt. De weg naar een technologische utopie is vaak hobbelig en kent onbedoelde gevolgen. Voorbeelden hiervan zijn advocaten die beboet zijn voor het indienen van valse rechtbankcitaten van ChatGPT, of een kleine publicatie die bedolven wordt onder een lawine van computergegenereerde inzendingen.

AI in de Werkplek: Efficiëntie versus Intensiteit

Hoewel AI-tools beloven om het werk te stroomlijnen en mensen snel e-mails te laten opstellen, presentaties te maken en grote datasets of teksten te samenvatten, is dit niet altijd het geval. Werknemers melden dat de intensiteit van hun werk is toegenomen na de adoptie van AI op hun werkplek. Voor de gemiddelde werknemer neemt het werk toe, maar het loon niet.

Implementatie van AI: Extra Taken en Druk

De implementatie van AI-tools op de werkplek heeft vaak geleid tot meer 'resterende taken die een mens nog steeds moet doen'. Dit kan het oppakken van extra logistieke taken omvatten die een machine simpelweg niet kan doen. Dit voegt meer tijd en druk toe aan de dagelijkse workflow. Werknemers melden ook dat hun werklast zwaarder is na de implementatie van nieuwe AI-tools.

In de mediabranche zijn de voor- en nadelen van AI duidelijk. Deze tools beloven het schrijven van kopieën, adverteren en bepaald redactioneel werk te versnellen, zo niet te automatiseren. Maar er zijn al enkele opmerkelijke blunders geweest. Zo moest nieuwsuitzender CNET eerder dit jaar 'substantiële' correcties aanbrengen na het experimenteren met een AI-tool om verhalen te schrijven.

Als reactie op de toename van AI-gegenereerde inzendingen, heeft Clarke en zijn team geprobeerd om AI-aangedreven detectoren van AI-gegenereerd werk te gebruiken. Echter, deze tools bleken onbetrouwbaar vanwege de manier waarop ze 'valse positieven en valse negatieven' signaleren, vooral voor schrijvers wiens tweede taal Engels is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.