Duizenden schrijvers eisen dat AI ophoudt met het ongeoorloofd gebruiken van hun werk

FFrits 19 juli 2023 05:27

Beroemde auteurs zoals Margaret Atwood, Jonathan Franzen en James Patterson hebben zich aangesloten bij een open brief, georganiseerd door de Authors Guild, waarin AI-bedrijven worden gevraagd te stoppen met het gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk zonder toestemming.

Prominente auteurs eisen respect voor auteursrecht

In de brief, georganiseerd door de Authors Guild, de grootste professionele schrijversorganisatie in de Verenigde Staten, vestigen de ondertekenaars de aandacht op de 'inherente onrechtvaardigheid in het exploiteren van onze werken als onderdeel van uw AI-systemen zonder onze toestemming, erkenning, of vergoeding'. Ze benadrukken dat deze technologieën onze taal, verhalen, stijl en ideeën nabootsen en regurgiteren. Miljoenen auteursrechtelijk beschermde boeken, artikelen, essays en gedichten vormen de 'voeding' voor AI-systemen.

Impact van AI op het schrijversberoep

De ondertekenaars van de brief waarschuwen dat de opkomst van AI het professionele landschap voor schrijvers kan verstoren, vooral voor diegenen die al worstelen om rond te komen. De toegenomen afhankelijkheid van AI voor contentcreatie kan het voor nieuwe en ondervertegenwoordigde schrijvers nog moeilijker maken om hun stem te laten horen en een levensvatbaar inkomen te verdienen uit hun werk.

AI-technologieën zoals ChatGPT zijn ontworpen om menselijke taal te repliceren door gigantische hoeveelheden data van het internet te verzamelen en te analyseren. Dit heeft geleid tot zorgen over de potentiële misbruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal, aangezien deze systemen vaak gebruik maken van bestaande literaire werken om hun taalmodellen te trainen.

De strijd over de rol van AI en auteursrechten strekt zich uit tot andere kunstensectoren, zoals Hollywood. Veel acteurs en schrijvers in de filmindustrie hebben hun bezorgdheid geuit over het gebruik van AI in het filmproces en zijn in staking gegaan om hun rechten te beschermen.

Rechtszaak tegen OpenAI over auteursrechtenschending

De controverse rond AI en auteursrechten is recentelijk geïntensiveerd met een rechtszaak tegen OpenAI. Amerikaanse auteurs, waaronder Paul Tremblay en Mona Awad, beweren dat hun werk zonder toestemming is gebruikt om de chatbot ChatGPT te trainen. Ze eisen een ongespecificeerde schadevergoeding voor auteursrechtenschending.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.