Een nieuwe AI-tool die bekende stemmen klonen: een zegen of een vloek?

FFrits 30 augustus 2023 21:11

Met een nieuwe AI-tool kan je met een paar klikken een stem klonen en laten zeggen wat je wilt. Handig voor media en dyslectici, maar brengt dit ook risico's met zich mee?

Nieuwe AI-tool kloont stemmen

Een nieuwe AI-tool maakt het mogelijk om de stem van iemand te klonen. Met slechts enkele muisklikken kan je diegene woorden in de mond leggen. De technologie is eenvoudig te gebruiken en het resultaat kan verbluffend realistisch zijn.

Het repliceren van een stem met deze tool gaat als volgt: je neemt een audiofragment, bijvoorbeeld een toespraak, en uploadt dit naar de tool. De AI analyseert dan het fragment en creëert een replica van de stem. Het resultaat kan zo overtuigend zijn dat zelfs bekende stemmen, zoals die van koning Willem-Alexander, onderscheidbaar kunnen worden nagebootst.

Potentiële voordelen en risico's van stemklonende AI

Hoewel deze technologie veelbelovend is voor het verbeteren van de toegankelijkheid, bijvoorbeeld als hulpmiddel voor dyslectici, zijn er ook risico's verbonden aan het gebruik ervan. Zo kunnen oplichters de technologie misbruiken om stemmen van mensen te klonen en misleidende informatie of instructies te verspreiden via platforms zoals Whatsapp.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.