Eerste AMD Zen 5-laptopchips komen pas in 2025, AI-prestaties verbeterd op verzoek van Microsoft

FFrits 1 november 2023 19:02

Volgens een nieuwe AMD-roadmap zullen de meeste Zen 5-laptopchips van AMD pas in 2025 op de markt komen. Microsoft heeft verzocht om de AI-prestaties van deze chips te verbeteren.

Nieuwe AMD-roadmap onthult Zen 5-timing

AMD heeft een nieuwe roadmap onthuld die een beeld geeft van de toekomstige processoren voor laptops. Hieruit blijkt dat men kan verwachten dat de eerste Zen 5-chips midden 2024 op de markt komen, terwijl de rest van de line-up later in het jaar en deels in 2025 zal volgen. Deze roadmap omvat verschillende productlijnen voor laptops, die op verschillende momenten worden uitgebracht.

Verhoogde AI-prestaties in nieuwe chips

Wat opvalt in de nieuwe roadmap is de nadruk op verbeterde AI-prestaties. De chips zijn zo getweaked dat ze in staat zijn om tot 16 tops te leveren - een indrukwekkende toename van 60% ten opzichte van de eerdere Ryzen 7040-serie. Deze prestatieverbetering is een belangrijke stap vooruit in AI-verwerking en stelt de chips in staat om AI-taken efficiënter en sneller uit te voeren.

Voor degenen die uitkijken naar de nieuwe Zen 5-apu's, zal het nog even wachten zijn. Volgens de onthulde roadmap zullen de meeste van deze chips, waaronder de langverwachte Strix Halo 'mega-apu', pas in 2025 op de markt komen. AMD lijkt zich te concentreren op de kwaliteit en prestaties van de chips, ondanks de langere wachttijd, wat uiteindelijk ten goede kan komen aan de gebruikers.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.