Eerste Brusselse ziekenhuis gebruikt AI voor snellere prostaatkanker-diagnose

FFrits 19 oktober 2023 14:07

Kliniek Sint-Jan in Brussel gebruikt nu AI-software om sneller en nauwkeuriger prostaatkanker te detecteren. Deze innovatieve aanpak optimaliseert het diagnose- en behandelingsproces, waardoor patiënten sneller een kwalitatieve diagnose krijgen.

AI-software verbetert diagnose en behandeling

Radiologen en urologen in Kliniek Sint-Jan maken nu gebruik van AI-software om MRI-beelden van de prostaat te analyseren. Dit stelt hen in staat om een meer precieze diagnose te stellen. Bovendien kunnen ze met behulp van deze technologie het behandelplan voor de patiënt optimaliseren. Kliniek Sint-Jan is het eerste ziekenhuis in Brussel dat in deze technologie investeert, waardoor het een voortrekkersrol speelt in het benutten van AI in de gezondheidszorg.

Kliniek Sint-Jan koos voor de AI-software Quantib Prostate. Dit programma automatiseert bepaalde stappen in het diagnoseproces. Hierdoor kunnen mogelijke letsels worden gemarkeerd, en als de radioloog ze als verdacht beschouwt, kan het programma ze met één klik omlijnen en segmenteren. Daarnaast biedt de software hulp bij de implementatie van een gestandaardiseerd protocol met behulp van de PI-RADS score en een analyse van andere parameters.

AI versnelt en verfijnt diagnoses

Dr. Janne Elst, een radioloog in Kliniek Sint-Jan, spreekt over de voordelen van AI: het maakt het werk van radiologen gemakkelijker en de resultaten accurater. Dit leidt tot tijdwinst en verfijnde conclusies. Bovendien krijgen patiënten sneller een kwalitatieve diagnose, wat de vroege opsporing van prostaatkanker mogelijk maakt en het opvolg- of behandelplan in gang zet.

AI vormt toekomst van gezondheidszorg

De rol van AI wordt steeds groter in de gezondheidszorg, benadrukt Dr. Peter De Wil, diensthoofd urologie in Kliniek Sint-Jan. Hij wijst op het belang van AI-software zoals Quantib Prostate bij het bepalen van het behandel- of zorgtraject van een patiënt. In het Multidisciplinair Oncologisch Consult bespreken radiologen, urologen, andere artsen en paramedici de gestandaardiseerde protocollen. Elke patiënt en diagnose is uniek, dus de zorg wordt op maat afgestemd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.