Eerste menselijke hersenchip-implantaat van Neuralink: Meer dan een medische doorbraak?

FFrits 31 januari 2024 07:02

Elon Musk's bedrijf, Neuralink, heeft met succes een hersenchip-implantaat in een mens geplaatst. Hoewel er nog veel onduidelijk is, zijn de ambities van Musk groot. Van het besturen van apparaten met gedachten tot het verminderen van AI-risico's, de toekomst van Neuralink ziet er spannend uit.

Eerste succesvolle Neuralink-implantaat

Neuralink, het bedrijf van techmiljardair Elon Musk, heeft zijn eerste hersenchip-implantaat, genaamd 'Telepathy', met succes bij een mens geïmplanteerd. Volgens Musk toont de eerste patiënt al veelbelovende tekenen van zenuwactiviteit. Hoewel er nog veel onbekend is over de exacte resultaten, is dit zeker een grote stap voorwaarts in de wereld van medische technologie.

De ambities achter Neuralink's hersenchip zijn aanzienlijk. Naast medische toepassingen wordt het implantaat ook gezien als een hulpmiddel voor mensen om elektronica draadloos met hun gedachten te besturen. Dit zou mensen die hun ledematen niet meer kunnen gebruiken, de mogelijkheid geven om alledaagse apparaten zoals telefoons en computers te bedienen.

Hoewel draadloze hersenimplantaten niet nieuw zijn, onderscheidt Neuralink zich door het gebruik van een significant hoger aantal kanalen voor het meten van hersensignalen. Eerdere implantaten maakten gebruik van vier kanalen, terwijl Neuralink's implantaat er duizend gebruikt. De effectiviteit van dit hoge aantal kanalen moet nog blijken, maar het toont de innovatieve aanpak van Neuralink.

Robotchirurgie en massaproductie

Een ander bijzonder aspect van Neuralink's werkwijze is het gebruik van een robot om de implantaten te plaatsen. De dunne draden van de chips zijn zo fijn dat ze niet met de hand kunnen worden geplaatst. Het gebruik van een robot duidt op de mogelijkheid van massaproductie, wat de toegankelijkheid en beschikbaarheid van deze technologie op grotere schaal zou kunnen vergroten.

Kunstmatige intelligentie: Neuralink als mogelijke oplossing

Volgens Musk kan de hersenchip niet alleen helpen bij medische toepassingen en het besturen van apparaten met gedachten, maar kan het ook een cruciale rol spelen in het beheersen van het risico dat kunstmatige intelligentie (AI) voor de samenleving vormt. Musk ziet AI als een existentiële bedreiging en gelooft dat een samensmelting met technologie de enige uitweg is.

Veiligheidsonderzoek: Chip en robotchirurg

Naast de werking van het implantaat, wil Neuralink met de eerste proeven ook de veiligheid van de chip en de robotchirurg onderzoeken. Dit is een cruciaal aspect gezien de ingrijpende aard van de ingreep en het belang van patiëntveiligheid in de medische sector.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.