EU streeft ernaar om China uit de buurt te houden van belangrijke technologieën

FFrits 4 oktober 2023 03:56

De Europese Commissie wil vier belangrijke technologieën uit handen houden van China en andere rivalen. Deze omvatten geavanceerde halfgeleidertechnieken, kunstmatige intelligentie (AI), quantumtechnologie en biotechnologie.

Europese Commissie streeft ernaar om belangrijke technologieën uit handen van rivalen te houden

De Europese Commissie heeft plannen aangekondigd om vier cruciale technologieën buiten het bereik van China en andere mogelijke rivalen te houden. Deze technologieën omvatten de meest geavanceerde halfgeleidertechnieken van bedrijven zoals het Nederlandse ASML, kunstmatige intelligentie (AI), quantumtechnologie en biotechnologie. De commissie is van mening dat deze technologieën in grote mate de toekomstige economie zullen bepalen en dat ze ook kunnen worden gebruikt om de bevolking te onderdrukken of oorlog te voeren.

De commissie is van plan om dit jaar met de EU-lidstaten te onderzoeken of er maatregelen moeten worden genomen om de export van deze gevoelige technologieën te beperken. Dit kan betekenen dat de EU de productie in eigen regio moet opvoeren, nieuwe leveranciers moet zoeken, of buitenlandse overnames moet heroverwegen. Dit is volgens Eurocommissaris Thierry Breton een einde aan de 'naïviteit'.

EU vreest invloed van China en Rusland

Hoewel deze maatregelen officieel niet op een specifiek land zijn gericht, is het algemeen bekend dat de EU vooral beducht is voor China en Rusland. Nederland heeft bijvoorbeeld al maatregelen genomen om de export van de meest geavanceerde ASML-chipmachines naar China te beperken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.