Explosieve groei van AI kan economieën overtreffen: $200 miljard investering voorspeld tegen 2025

FFrits 3 augustus 2023 05:18

Economen van Goldman Sachs voorspellen dat investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) tegen 2025 een grotere financiële impact kunnen hebben op de Amerikaanse economie dan elektriciteit en persoonlijke computers ooit deden, met een totale waarde van wel $200 miljard.

AI kan een enorme economische boost geven

In hun investeringsrapport van 1 augustus hebben de economen Joseph Briggs en Devesh Kodnani van Goldman Sachs gesuggereerd dat AI maar liefst $200 miljard aan wereldwijde investeringen zou kunnen aantrekken tegen 2025. De helft daarvan zou in de Verenigde Staten plaatsvinden, wat een boost zou geven aan het bruto binnenlands product (BBP). Terwijl eerdere technologische explosies veroorzaakt door de introductie van elektriciteit en pc's een BBP-groei van 2% zagen, schatten de economen van Goldman dat AI tot 4% van het BBP in de Verenigde Staten en 2,5% in andere landen die al zwaar investeren in de technologie zou kunnen vertegenwoordigen.

Een belangrijke factor achter de verwachte economische winst is de snelle vooruitgang die wordt geboekt in generatieve AI. Prominente voorbeelden van generatieve AI-technologie zijn OpenAI's chatbot ChatGPT, maar de subsector omvat ook tools zoals de beeldvormingssoftware Midourney en de tekst-naar-spraak generator Eleven Labs. De economen van Goldman benadrukken dat generatieve AI een enorm economisch potentieel heeft en dat het de wereldwijde arbeidsproductiviteit met meer dan 1 procentpunt per jaar zou kunnen verhogen in het decennium na wijdverspreid gebruik.

Grootschalige transformatie vereist zware investeringen

De productieve voordelen van generatieve AI gaan echter gepaard met aanzienlijke kosten. Met name zal een grootschalige transformatie aanzienlijke voorafgaande investeringen in fysiek, digitaal en menselijk kapitaal vereisen om nieuwe technologieën te verwerven en te implementeren en bedrijfsprocessen te herschikken, aldus het rapport. Belangrijk is dat bedrijven vroegtijdig en zwaar moeten investeren.

Het rapport merkt ook op dat het aantal bedrijven dat AI heeft genoemd of geïntegreerd in hun bedrijf aanzienlijk is gestegen. Maar liefst 16% van de bedrijven in de Russell 3000-index vermeldde AI in hun winstgesprekken. Dit percentage is significant gestegen van minder dan 1% in 2016, wat volgens de bank aantoont dat Amerika het voortouw neemt op het gebied van innovatie in AI.

Significante AI-investeringsimpact verwacht na 2025

De economen merken op dat het moeilijk is om het moment van de AI-investeringscyclus te voorspellen. Echter, volgens huidige bedrijfsonderzoeken zal AI naar verwachting na 2025 beginnen met het hebben van zijn meest significante investeringsimpact. Dit benadrukt de urgentie voor bedrijven om te beginnen met het intensiveren van hun AI-gerelateerde inspanningen en investeringen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.