Filmfiguranten vrezen vervanging door AI terwijl Hollywood al lichaamsscans maakt

FFrits 2 augustus 2023 16:48

In Hollywood groeit de angst onder figuranten dat ze overbodig worden door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Studios maken al gebruik van lichaamsscans om digitale replica's te creëren, een ontwikkeling die centraal staat in het grootste arbeidsconflict in de filmindustrie sinds de jaren '60.

Figuranten vrezen voor hun baan door AI

Figuranten spelen een cruciale rol in de filmindustrie door hun bijdrage aan het creëren van realistische scènes. Echter, de toenemende technologische vooruitgang, vooral in kunstmatige intelligentie, heeft hen in een onzekere positie gebracht. Er is een groeiende angst dat AI deze figuranten op de achtergrond van filmscènes zal vervangen, waardoor ze hun werk en inkomstenbron verliezen.

Ongewaarschuwd scannen van figuranten

Er zijn gevallen waarbij figuranten zonder waarschuwing werden onderworpen aan lichaamsscans, wat bijdroeg aan de onzekerheid. Ze meldden zich aan voor een rol, maar werden vervolgens naar een locatie gebracht waar ze werden gescand om digitale replica's van zichzelf te maken. Veel van deze acteurs kregen niet eens te horen waarvoor deze digitale avatars zouden worden gebruikt, waardoor ze zich nog meer zorgen maakten over hun toekomst in de industrie.

Existentiële bedreiging voor achtergrondacteurs

Het gebruik van AI in de filmindustrie wordt gezien als een existentiële bedreiging voor achtergrondacteurs. De technologische vooruitgang heeft de mogelijkheid om niet alleen menigten te genereren, maar ook individuele acteerprestaties te verplaatsen of dialogen te vervangen. Dit kan ertoe leiden dat de vraag naar menselijke figuranten aanzienlijk afneemt, waardoor ze mogelijkerwijs zonder werk komen te zitten.

Er is een lopend geschil tussen vakbonden en studio's over de voorwaarden voor het gebruik van AI. Terwijl studio's beweren dat ze slechts eenmalig toestemming zullen vragen van achtergrondacteurs om hun digitale replica's te gebruiken, staan vakbondsvertegenwoordigers erop dat elke toepassing van de digitale gelijkenis afzonderlijk moet worden onderhandeld.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.