Frankrijk versus Groot-Brittannië: Wie pakt de Europese troon van Kunstmatige Intelligentie?

FFrits 18 juli 2023 09:33

Frankrijk en Groot-Brittannië strijden om de titel van Europese leider in Kunstmatige Intelligentie (AI). Beide landen hebben recentelijk grote beloftes en investeringen gedaan in het veld van AI, maar hoe valt hun aanpak en strategie in de race voor technologische superioriteit te vergelijken?

Europese machtstrijd in AI

De race om de Europese hoofdstad van kunstmatige intelligentie te worden, is in volle gang. Zowel de Franse president Emmanuel Macron als de Britse premier Rishi Sunak hebben recentelijk gedurfde uitspraken gedaan over AI. Macron is ervan overtuigd dat Frankrijk nummer één is in continentaal Europa en dat ze moeten versnellen om hun positie te consolideren. Sunak daarentegen ziet het VK als het 'geografische huis van wereldwijde AI-veiligheidsregulatie'.

Op de jaarlijkse tech-conferentie Viva Tech in Parijs kondigde Macron aan dat Frankrijk 500 miljoen euro extra zal steken in het creëren van nieuwe AI-'kampioenen'. Dit komt bovenop eerdere beloftes van de overheid, waaronder het pompen van 1,5 miljard euro in kunstmatige intelligentie voor 2022. Aan de andere kant heeft de Britse overheid in maart £1 miljard ($1,3 miljard) toegezegd aan supercomputing en AI-onderzoek.

Verschillende benaderingen van AI-regulering

Een groot verschil tussen het VK en Frankrijk is de manier waarop ze kunstmatige intelligentie reguleren. De Europese Unie heeft de AI-wet, het eerste uitgebreide pakket aan wetten gericht op AI in het Westen. Frankrijk valt direct onder de jurisdictie van deze wet. In het VK is er een witboek uitgegeven dat diverse industrie-regulatoren adviseert over hoe bestaande regels op hun respectievelijke sectoren toegepast kunnen worden. Deze witboek-aanpak wordt gezien als een 'flexibelere' benadering van regulering.

Wie zal de Europese AI-kroon winnen?

Volgens experts heeft Frankrijk zeker de kans om de Europese leider te worden, maar het land kampt met felle concurrentie van Duitsland en het VK. Er is een goede talentpool in het VK en Frankrijk, maar de strenge EU AI-wet kan het voor start-ups moeilijk maken om AI in de EU op te bouwen. Aan de andere kant zou de 'slimmere' wetgeving van het VK het land aantrekkelijker kunnen maken voor investeerders en ondernemers in AI.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.