Fujitsu stelt toekomstvisie voor: 150-kernige Armv9 'Monaka' processor voor AI en datacentra

FFrits 12 oktober 2023 22:42

Fujitsu is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe generatie processoren voor AI, HPC en datacentra. De Monaka-processor, zal naar verwachting tot 150 kernen bevatten, gebaseerd op Armv9 en in combinatie met AI versnellers.

Monaka: de next-gen processor van Fujitsu

De Japanse technologiegigant is begonnen met de ontwikkeling van zijn volgende generatie processoren, specifiek ontworpen voor AI, HPC en datacentra. De Monaka-processor, zoals die wordt genoemd, zou tot 150 kernen kunnen hebben. Deze zijn gebaseerd op de Armv9-instructieset en zouden gecombineerd kunnen worden met AI versnellers. De chip zou op 2nm geproduceerd moeten worden en wordt verwacht in het fiscale jaar 2027 van Fujitsu. Dit betekent realistisch gezien dat we de Monaka-processor in 2026 kunnen verwachten.

Inclusie van 'scalable vector extensions 2' (SVE2)

De Armv9-A instructieset vormt de basis van de Monaka-processor, maar Fujitsu voegt daar de 'scalable vector extensions 2' (SVE2) aan toe. Er wordt niet gespecificeerd welke vectorlengte deze SVE2 extensies zullen hebben, maar het zou kunnen variëren tussen de 128 bits en mogelijk 2048 bits. De huidige A64FX, ook van Fujitsu, ondersteunt tot 512-bit vectoren, dus het is aannemelijk dat dit verder wordt opgehoogd of op zijn minst gelijk blijft.

3D chiplet-ontwerp voor maximale schaalbaarheid

Net als AMD's Ryzen en EPYC cpu's, zal de Monaka-processor gebruik maken van een 3D chiplet-ontwerp. Dit betekent dat de architectuur schaalbaar is - processors kunnen minder dan 150 kernen hebben of later eventueel meer. Fujitsu maakt geen melding van HBM-geheugen en lijkt daarom volledig te vertrouwen op DDR5.

Hoewel de Monaka-processor SVE2-instructieondersteuning heeft, een kenmerk kenmerkend voor supercomputers en high-performance computing (HPC), lijkt het erop dat de processor vooral bedoeld is voor gebruik in datacentra en AI-applicaties. Fujitsu streeft ernaar om de energie-efficiëntie van de processor zo hoog mogelijk te maken, met als doel twee keer beter te zijn dan de concurrenten. Dit blijkt uit het feit dat de volgende supercomputer van Fujitsu, na Fugaku, pas rond 2030 wordt verwacht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.