G7 keurt gedragscode voor Artificiële Intelligentie goed

FFrits 29 oktober 2023 18:32

De G7-landen zullen naar verwachting een vrijwillige gedragscode voor artificiële intelligentie (AI) ondertekenen. Dit document zal een reeks voorzorgsmaatregelen bevatten voor organisaties die geavanceerde AI-systemen ontwikkelen.

G7 ondertekent gedragscode voor AI

De G7, bestaande uit zeven van de grootste economische mogendheden in de wereld, zullen naar verwachting maandag een vrijwillige gedragscode voor artificiële intelligentie (AI) ondertekenen. Deze gedragscode is ontwikkeld om de gevaren rond AI in te perken. Het document, dat in Osaka wordt gepresenteerd, zal een reeks voorzorgsmaatregelen bevatten voor organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van geavanceerde AI-systemen.

De handelsministers van de G7 zullen elkaar in het Japanse Osaka ontmoeten om deze belangrijke stap in de regulering van AI te bespreken. De gedragscode roept organisaties op om maatregelen te nemen om de risico's die gepaard gaan met AI te identificeren, te evalueren en te beperken. Het is een oproep tot verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid in de wereld van AI.

Transparantie en verantwoordelijkheid

Een belangrijk onderdeel van deze gedragscode is dat organisaties verplicht zijn om openbaar te rapporteren over de sterktes en zwaktes van hun AI-systemen. Ze worden ook opgeroepen om proactieve maatregelen te nemen om misbruik van deze systemen te voorkomen. Dit zorgt voor een grotere transparantie en verantwoordelijkheid in de AI-sector.

EU loopt voorop met bindende AI-wet

Terwijl de G7 een vrijwillige gedragscode ondertekent, loopt de Europese Unie voorop met bindende wetgeving. Zo heeft het Europees Parlement in mei de AI Act goedgekeurd. Dit staat in contrast met landen zoals de Verenigde Staten, waar men nog niet klaar is voor bindende regelgeving rond AI.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.