Gedachten overwinnen verlamming: AI helpt quadriplegische man weer bewegen en voelen

FFrits 3 augustus 2023 04:28

In een verbazingwekkende medische primeur hebben onderzoekers AI-gedreven hersenimplantaten gebruikt om beweging en gevoel te herstellen voor een man die vanaf de borst verlamd was. Dankzij deze baanbrekende techniek kan de man zijn arm bewegen door er simpelweg aan te denken en kan hij voor het eerst in drie jaar weer aanraking ervaren.

Dubbele neurale bypass herstelt beweging en gevoel

Keith Thomas, een 45-jarige man, werd quadriplegisch na een tragisch duikongeval dat zijn C4 en C5 wervels beschadigde in 2020. Maar dankzij het baanbrekende werk van wetenschappers aan de Feinstein Institutes van Northwell Health kan Thomas zijn arm bewegen door er simpelweg aan te denken. Nog opmerkelijker, hij kan de aanraking van een hand voelen, voor het eerst in drie jaar. Deze doorbraak werd mogelijk gemaakt door een innovatieve 'dubbele neurale bypass' procedure. Eerst implanteerden chirurgen microchips in Thomas' hersenen in de regio's die beweging en tastgevoel in de hand controleren. De chip communiceert met AI-algoritmen die zijn hersenen 'herverbinden' met zijn lichaam en ruggenmerg, zijn gedachten interpreteren en ze omzetten in acties.

AI-algoritmen vertalen gedachten in bewegingen

Wanneer Thomas denkt aan het bewegen van zijn arm, activeren signalen van de hersenchip een reeks elektrodepads op zijn ruggenmerg en armspieren om beweging te stimuleren. Tegelijkertijd sturen minuscule sensoren op zijn vingers aanraakinformatie terug naar zijn hersenen om het gevoel te recreëren. Het is een bidirectionele geest-machine link die zijn ruggenmergletsel omzeilt. Binnen slechts vier maanden na het ontvangen van de implantaten, heeft Thomas zijn armkracht meer dan verdubbeld. En dit is nog maar het begin - onderzoekers geloven dat herhaald gebruik van de bypass op den duur kan leiden tot een blijvend natuurlijk herstel. De hersenen, het lichaam en het ruggenmerg zouden in staat kunnen zijn om vergeten communicatiepaden te herleren.

Dit werk bouwt voort op eerdere enkele neurale bypasses die in laboratoria werden gebruikt om verlamde ledematen te besturen met gedachten. Maar deze tweeledige aanpak is de eerste die tastfeedback biedt en fysieke beweging buiten het lab herstelt. Het is gedachtegestuurde therapie gemaakt draagbaar. De potentiële toepassingen zijn enorm. Naarmate onderzoekers de technologie optimaliseren, zien ze een toekomst waarin neurale implantaten levensveranderende mobiliteit en onafhankelijkheid bieden aan velen. Geest-machine interfaces worden snel een hot topic, met Elon Musk's Neuralink die soortgelijke prestaties probeert te bereiken. Maar deze studie benadrukt hoe AI de bruikbaarheid van dergelijke implantaten kan versterken.

AI en neurotechnologie openen nieuwe medische mogelijkheden

We leven in een tijdperk van bionische doorbraken en supergeladen geesten. De sciencefiction-dromen van technologisch verbeterde mensen komen steeds dichterbij de realiteit naarmate AI en neurotechnologie samenkomen. Van het bestrijden van kanker tot het verbeteren van de levensduur en nu het herstellen van ledemaatfunctie, de mogelijkheden lijken eindeloos. Dit is een geweldig jaar geweest voor degenen die de intersectie tussen geneeskunde en technologie volgen. Onlangs hebben wetenschappers belangrijke ontdekkingen kunnen doen met behulp van AI, zoals Ankh - een LLM die de taal van eiwitten begrijpt en helpt bij het creëren van nieuwe, betere eiwitten - een AI die medicijnen kan ontdekken om 'Zombie Cellen' te bestrijden en leeftijdsgerelateerde ziekten, en zelfs een AI die de uitkomsten van kankerbehandelingsonderzoek voorspelt.

Met grote innovatie komt grote verantwoordelijkheid. Naarmate nieuwe invasieve procedures beginnen te ontstaan, moeten wetenschappers de diepgaande ethische implicaties van dergelijke verbeteringen overwegen. Eén ding is echter duidelijk: technologie herdefinieert wat het betekent om mens te zijn. Hoewel deze technologieën de grenzen van wat mogelijk is blijven verleggen, moeten we waakzaam blijven om te zorgen dat we de menselijke waardigheid en ethiek niet uit het oog verliezen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.