Generatieve AI kan de Belgische economie de komende tien jaar een boost geven van 50 miljard euro, stelt Google

FFrits 13 maart 2024 07:01

Generatieve artificiële intelligentie (AI) kan het Belgische bbp de komende tien jaar met 45 tot 50 miljard euro verhogen, wat een stijging van 9% betekent, volgens een studie geïnitieerd door Google. De meeste banen die van deze technologie zullen profiteren, zijn die met een hoger opleidingsniveau.

Economische impact van generatieve AI

Volgens een recente studie die Google heeft laten uitvoeren door Implement Consulting Group, kan generatieve artificiële intelligentie het bruto binnenlands product van België in het komende decennium met 45 tot 50 miljard euro verhogen. Dit zou een significante groei van 9% betekenen.

Generatieve AI en de arbeidsmarkt

De studie voorspelt ook dat generatieve AI een rol zal spelen in maar liefst 3,6 miljoen banen in België. De meeste van deze banen (64%) zullen profiteren van de automatisering van bepaalde taken door AI. Het merendeel (63%) van deze banen wordt normaal gesproken vervuld door mensen met een hoger opleidingsniveau.

Google geeft aan dat veel Belgen en bedrijven de voordelen van generatieve AI al hebben omarmd. Tegen 2023 zal naar schatting 30% van de Belgen minstens één keer gebruik hebben gemaakt van deze technologie. Bovendien heeft 14% van de Belgische bedrijven al minstens één AI-technologie in hun bedrijfsactiviteiten geïntegreerd.

Automatisering van werkactiviteiten door AI

Google schat dat generatieve AI de potentie heeft om 20% tot 30% van de huidige werkactiviteiten in België te automatiseren. Dit heeft grote implicaties voor de toekomst van werk en vereist mogelijk een heroverweging van vaardigheden en omscholing voor veel werknemers.

Omscholing als gevolg van AI

Volgens de studie verwacht 30% van de Belgische werknemers die denken dat AI hun werk volledig of gedeeltelijk zal veranderen, dat ze binnen de komende vijf jaar een opleiding of cursus zullen moeten volgen als gevolg van AI. Dit vertegenwoordigt ongeveer 700.000 werknemers in België. Deze cijfers benadrukken het belang van voortdurende opleiding en ontwikkeling om bij te blijven met de groeiende impact van AI op de arbeidsmarkt.

Premier Alexander De Croo benadrukt dat AI kan worden gezien als een bedreiging of als een verhoogde intelligentie die helpt om repetitieve taken achterwege te laten en zich te concentreren op de echte menselijke waarde: creativiteit, analyse en kritisch denken. Dit geeft aan dat er een mentaliteitsverandering nodig is in hoe we AI zien en gebruiken in onze samenleving.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.