Google Bard: Waarom je deze app nooit moet downloaden

FFrits 14 november 2023 13:02

Ben je van plan om de Google Bard app te downloaden? Denk nog een keer na. Hoewel Google Bard een populaire AI-chatbot is, is er geen officiële app. De aangeboden apps zijn scams gevuld met malware, tegen welke Google rechterlijke stappen onderneemt.

De waarheid over de Google Bard-app

Verwarrend genoeg is Google Bard geen app - in feite is er helemaal geen officiële app. De AI-chatbot is enkel te gebruiken in de browser. De 'apps' die vaak worden aangeboden zijn scams, gemaakt door kwaadwillenden die profiteren van de populariteit van de chatbot. Google bevestigt dit en is zelfs juridische procedures gestart tegen deze praktijken. Het is dus aan te raden zeer voorzichtig te zijn bij het downloaden van een zogenaamde Google Bard 'app'.

Google treedt hard op tegen de oplichters

Google zit niet stil bij deze kwestie. Het bedrijf is namelijk een rechtszaak gestart om de kwaadwillenden aan te pakken die de nep Google Bard apps ter download aanbieden. Het doel is om een gerechtelijk bevel te krijgen om de oplichters te stoppen met het opzetten van dit soort domeinen en om ze uit te schakelen bij Amerikaanse domeinregistrars. Als de rechtszaak succesvol is, kan dit ook dienen als een afschrikmiddel voor toekomstige scams van dit soort.

Malware verspreiding via nep apps

Hoewel de Play Store doorgaans de nep apps filtert, vinden ze nog steeds hun weg naar de gebruikers via advertenties op sociale media. Deze advertenties beweren vaak dat je de 'laatste versie' van Bard kunt downloaden, maar in werkelijkheid download je malware. Sinds april van dit jaar heeft Google al meer dan 300 van dergelijke uitingen gevlagd om ze offline te halen. Helaas is dit maar een druppel op een gloeiende plaat en het probleem blijft bestaan.

Google heeft vastgesteld dat er een specifieke groep is die zich bezighoudt met het verspreiden van de malware via nep Google Bard apps. Deze groep bevindt zich vermoedelijk in Vietnam en maakt gebruik van Facebook-pagina's, -groepen en betaalde advertenties om gebruikers te verleiden de malware te downloaden. Google is niet alleen van plan deze groep te stoppen, maar wil ook dat hun acties dienen als een afschrikwekkend voorbeeld voor anderen: 'We pikken dit niet, dus begin er vooral niet aan.'

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.