Google traint robots om afval weg te gooien met behulp van AI

FFrits 28 juli 2023 16:12

Google heeft aangekondigd dat het een nieuw kunstmatige intelligentie model heeft ontwikkeld, de Robotics Transformer 2 (RT-2). Deze helpt bij het trainen van robots om taken zoals het weggooien van afval te begrijpen.

De introductie van de Robotics Transformer 2

Het is een spannende tijd voor Google, want het bedrijf heeft aangekondigd dat het een nieuw kunstmatige intelligentie (AI) model heeft ontworpen - de Robotics Transformer 2 (RT-2). Dit model is specifiek ontwikkeld om robots te helpen bij het begrijpen en uitvoeren van taken. De RT-2 is een vision-language-action model dat is getraind op informatie en afbeeldingen van het internet. Deze kunnen vervolgens worden omgezet in acties die de robot kan uitvoeren.

Het complexe proces van afval wegwerken

Op het eerste gezicht lijkt het oppakken en weggooien van afval een eenvoudige taak voor ons mensen. Maar voor een robot is dit een complexe opgave. De robot moet eerst in staat zijn te herkennen wat als afval kan worden beschouwd, en vervolgens weten hoe het dit moet oppakken en weggooien. De RT-2 maakt het mogelijk voor de robot om kennis van het internet te gebruiken om te begrijpen hoe deze taak voltooid kan worden, zelfs als deze niet expliciet getraind is op de exacte stappen.

Opmerkelijke prestatieverbetering met het nieuwe model

Het nieuwe model van Google heeft indrukwekkende resultaten opgeleverd. Volgens Google heeft het nieuwe model de prestaties van de robots bijna verdubbeld in scenario's die ze nog niet eerder hadden meegemaakt, in vergelijking met de eerdere versie van het model. Het nieuwe model kan ook rudimentaire redeneringen gebruiken om te reageren op gebruikerscommando's.

Ondanks de veelbelovende resultaten heeft Google nog geen plannen om robots met de nieuwe technologie op grote schaal uit te brengen of te verkopen. Maar in de toekomst zouden deze robots wel eens kunnen worden ingezet in magazijnen of als thuisassistenten. Het is duidelijk dat Google met de ontwikkeling van de RT-2 een grote stap voorwaarts heeft gezet in de wereld van AI en robotica.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.