Google's Gemini: De nieuwe sprinter in de AI Marathon

FFrits 18 december 2023 07:02

Google stapt in de AI race met de introductie van een nieuw model genaamd Gemini, bedoeld om OpenAI's ChatGPT te overtreffen. Hoewel de prestaties naar verwachting vergelijkbaar zullen zijn, onderscheidt Gemini zich door ook met afbeeldingen en video's te kunnen werken.

Google neemt de AI handschoen op

Met de introductie van Gemini stapt Google met volle kracht in de strijd om het leiderschap in kunstmatige intelligentie. De techgigant wil het succes van OpenAI's veelgebruikte AI-chatbot, ChatGPT, evenaren en overtreffen. Hoewel Google zich zelfs als een 'AI-first' bedrijf presenteert, heeft het tot nu toe geen antwoord kunnen bieden op het succes van ChatGPT. Maar met Gemini wil het bedrijf de concurrentie aangaan.

Gemini's multimediale benadering

Wat Gemini onderscheidt, is dat het AI-model niet alleen met tekst werkt, maar ook met afbeeldingen en video. Dit maakt het veelzijdiger en potentieel krachtiger dan taalmodellen zoals GPT-4. Bovendien komt Gemini in verschillende versies, waaronder Gemini Ultra, de krachtigste versie, en Gemini Nano, ontworpen voor gebruik op Android-telefoons.

Hoewel Google vol vertrouwen stelt dat Gemini superieur is aan GPT-4, zijn experts terughoudend met dergelijke uitspraken. Volgens techexpert Jarno Duursma zijn de verschillen in prestaties tussen de twee modellen waarschijnlijk minimaal. Dit roept vragen op over de vermeende superioriteit van Gemini en of Google's beweringen voornamelijk marketing zijn in de strijd om AI-dominantie.

Volgens onderzoeker Peter van der Putten van de Universiteit Leiden heeft OpenAI als nieuwkomer minder te verliezen dan Google. Google wil voorkomen dat AI-fouten openlijk zichtbaar zijn en wil eerst testen of de AI goed werkt voordat deze wordt uitgebracht. Hiermee probeert Google reputatieschade te voorkomen, maar dit kan het innovatieproces vertragen.

Google versnelt in de AI-race

Geconfronteerd met de snelle ontwikkelingen van OpenAI, lijkt Google het tempo van zijn AI-innovatie te verhogen. Het is nog even wachten tot Gemini Ultra begin volgend jaar uitkomt om te bepalen waar de bedrijven precies staan. Met de introductie van Gemini maakt Google echter duidelijk dat het serieus is over zijn deelname aan de AI-race.

Gemini als potentieel gamechanger

Hoewel de introductie van Gemini wellicht niet vlekkeloos is verlopen, kan de komst van dit nieuwe model een goede zet zijn voor Google. Met zijn multimodale aanpak, die naast tekst ook plaatjes, audio en video verwerkt, kan Gemini goed uitpakken. Mogelijk kijkt Google over een jaar terug op een gouden zet met de komst van Gemini, ondanks een slordige start in de generatieve AI-race.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.