Google's 'Genesis': AI-gereedschap voor journalisten in de maak?

FFrits 20 juli 2023 07:17

Volgens geruchten zou Google een AI-tool genaamd 'Genesis' aan het ontwikkelen zijn, die in staat zou zijn om nieuwsartikelen te genereren. Hoewel dit een nuttige hulp kan zijn voor journalisten, zijn er ook zorgen over de mogelijke gevolgen en beperkingen van het gebruik van AI in de journalistiek.

Google's 'Genesis' als journalistieke assistent

De tool genaamd 'Genesis' wordt gerucht om in ontwikkeling te zijn bij Google, zou in staat zijn om nieuwsartikelen te schrijven op basis van feiten die het ingepresenteerd krijgt. Dit zou volgens sommige bronnen een handige assistent kunnen zijn voor journalisten, maar er is ook kritiek. Twee uitvoerenden die in het artikel genoemd worden, stellen dat de tool de moeite die journalisten in hun werk steken als vanzelfsprekend lijkt te beschouwen.

Beperkingen en uitdagingen van AI in journalistiek

Het gebruik van AI-tools zoals 'Genesis' brengt ook uitdagingen met zich mee. Zonder de tool in actie te hebben gezien, is het moeilijk om de mate van verantwoordelijkheid te bepalen. Eerdere pogingen om machines in te zetten voor journalistiek werk, zoals CNET / Red Ventures en G/O Media, hebben aangetoond dat AI nog niet in staat is de menselijke fouten te vermijden die journalisten al maken. Bovendien meldde The Journal onlangs dat zelfs Google's AI-model voor ziekenhuizen in testen meer onnauwkeurige of irrelevante inhoud in zijn antwoorden opnam dan echte artsen.

Ondanks de mogelijke voordelen van AI-tools zoals 'Genesis', zijn er ook zorgen over Google's rol in de media-industrie. De media-industrie heeft al lang bestaande problemen met Google en er zijn meerdere pogingen geweest om tegen Google te onderhandelen. Zo is er bijvoorbeeld de kwestie rond het AMP-fiasco en klaagt de krantengigant Gannett Google aan in de federale rechtbank, met het argument dat Google's advertentietechnologiemonopolies lokale nieuwsbedrijven schaden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.