Google's Plannen: Meer Weten over Jou dan Jijzelf Dankzij AI

FFrits 13 december 2023 07:02

Google werkt aan een nieuw project, genaamd Ellman, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om een uitgebreid profiel van jou te maken, gebaseerd op je eigen gegevens. Maar hoe ver kan Google gaan zonder inbreuk te maken op onze privacy?

AI leert meer over jou

Google is al volop bezig met het verzamelen van gegevens over zijn gebruikers, maar de techgigant plant om dit nog verder uit te breiden met behulp van AI. Met programma's als ChatGPT kunnen gebruikers nu al gepersonaliseerde sportschema's en dieetplannen maken. Maar Google's nieuwe project, Ellman, gaat nog een stap verder en gebruikt jouw persoonlijke gegevens om nog meer over je te weten te komen.

Maken van een levensbiografie

Volgens documenten die zijn gelekt aan CNBC, plant Google om met Project Ellman jouw persoonlijke gegevens te gebruiken om een complete biografie van je leven te maken. Dit omvat basisinformatie zoals waar je geboren bent en wie je familieleden zijn, maar het kan ook gedetailleerder zijn, zoals de steden waarin je hebt gewoond, waar je hebt gestudeerd, en zelfs je eetgewoonten.

Privacykwesties en mogelijke misbruiken

Hoewel de mogelijkheden van Project Ellman opwindend kunnen zijn, zijn er ook zorgen over de mogelijke inbreuk op de privacy en de potentiële misbruiken van deze informatie. Het is immers al bekend dat Google geld verdient uit de gegevens van zijn gebruikers door deze als advertentiemiddel te gebruiken. Er zijn dus vragen over de mate van transparantie van Google met betrekking tot de verzamelde informatie en wie deze zal controleren.

De Europese Unie is al bezig met het maken van wetten om de privacy tegen AI te beschermen. Enkele van de voorgestelde regels zijn het verbod op het ongericht opbouwen van databases met beelden voor gezichtsherkenning, en het verbod voor werkgevers en onderwijsinstellingen om emoties te herkennen met behulp van AI. Echter, om dergelijke regelgeving effectief te laten zijn, is er ook nood aan strikte handhaving.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.