GPT-4: Meer dan een woordpapagaai, de opkomst van AI-redenering

FFrits 22 juli 2023 18:22

GPT-4, het krachtige model van OpenAI, blijkt meer te zijn dan een 'stochastische papegaai', draagt bij tot het ontkrachten van de aanname dat grote taalmodellen niet in staat zouden zijn om te redeneren. Met het vermogen om menselijke redeneringen na te bootsen, is de vraag of dergelijke modellen een stapsteen zijn naar AGI (Artificial General Intelligence) of superintelligente machines.

AlphaZero, zelflerende AI

AlphaZero, een revolutionaire ontwikkeling van het Britse AI-bedrijf DeepMind, heeft de wereld verbluft door zichzelf een reeks games aan te leren tot een supermenselijk niveau, en dat zonder enige instructie. Dit algoritme heeft in minder dan 24 uur een supermenselijk niveau van spelen bereikt in schaken, shogi (Japanse schaak) en Go, waarbij het wereldkampioenprogramma's in elk van deze spellen overtuigend versloeg. De ongewone manier van spelen, die noch menselijk noch programma-achtig was, verraste zelfs de makers.

GPT-4 toont redeneringsvermogen

Het vermogen van GPT-4, OpenAI's krachtigste model, om te redeneren werd op een interessante manier aan de kaak gesteld. In een scenario waarin verschillende acties betreffende de locatie van een papegaai plaatsvonden, kon GPT-4 accuraat de veronderstelde locatie van de papegaai vanuit het perspectief van de verschillende acteurs in het verhaal afleiden. Dit suggereert dat GPT-4 in staat is tot een vorm van redenering, ondanks dat het in essentie een 'stochastische papegaai' is, een machine die statistische voorspellingen maakt over het volgende meest waarschijnlijke woord in een zin op basis van de enorme database van zinnen die het heeft opgenomen tijdens de training.

Hoewel GPT-4 aanzienlijk krachtig is, hebben onderzoekers ontdekt dat er nog ruimte is voor verbetering. Wanneer getest op klassieke toetsen voor redeneervermogen, presteert GPT-4 'relatief goed', maar vindt het sommige soorten taken 'uitdagend'. Deze bevindingen onderstrepen het feit dat AI, ondanks haar indrukwekkende capaciteiten, nog steeds haar beperkingen heeft en dat er voortdurend ontwikkeling en aanpassing nodig is om deze technologie te verfijnen.

Zijn deze modellen een opstap naar superintelligentie?

Een belangrijke vraag die opkomt naarmate deze AI-modellen geavanceerder worden, is of ze een stapsteen vormen naar AGI, ofwel superintelligente machines. Hoewel de conventionele wijsheid zegt van niet, omdat ze misschien wel slim zijn maar geen kennis hebben van de wereld in al haar complexiteit, lijkt het erop dat ze steeds capabeler worden. GPT-4, bijvoorbeeld, blijkt in staat om nieuwe en moeilijke taken op te lossen die een breed scala aan gebieden bestrijken, waaronder wiskunde, codering, visie, geneeskunde, recht, psychologie en meer.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.