Hackers gebruiken AI om gevaarlijke malware te creëren, waarschuwt FBI

FFrits 31 juli 2023 13:52

Volgens een recente waarschuwing van de FBI maken hackers steeds vaker gebruik van generatieve AI-tools zoals ChatGPT om kwaadaardige codes te creëren en cyberaanvallen te lanceren die voorheen veel meer inspanning zouden hebben vereist.

Hackers maken misbruik van AI-tools

Cybercriminelen gebruiken geavanceerde AI-tools om hun kwaadaardige activiteiten te verbeteren en te versnellen. Deze tools, zoals ChatGPT, stellen hackers in staat om snel geavanceerde malware te creëren en uitgebreide cyberaanvallen te lanceren die eerder veel meer tijd en inspanning zouden hebben gekost. Volgens de FBI wordt deze trend steeds zorgwekkender, omdat deze tools steeds toegankelijker en gemakkelijker te gebruiken worden.

Hackers maken niet alleen gebruik van AI-tools om schadelijke software te creëren; ze zetten deze tools ook in om andere vormen van criminaliteit te faciliteren. Zo gebruiken ze AI-stemgeneratoren om zich voor te doen als vertrouwde personen, zoals familieleden of vrienden, om slachtoffers te misleiden en op te lichten. Dit soort activiteiten is bijzonder zorgwekkend, omdat ze vaak gericht zijn op kwetsbare individuen, zoals ouderen.

Chatbots kunnen worden aangepast om malware te genereren

Onderzoekers van het beveiligingsbedrijf Checkpoint ontdekten dat hackers de API van chatbots kunnen aanpassen om malware code te genereren. Dit betekent dat bijna iedereen met basis computervaardigheden potentieel schadelijke software kan creëren. Dit is een alarmerende ontwikkeling, omdat het de toegankelijkheid van malware-creatie aanzienlijk verhoogt en het risico op cyberaanvallen verder verhoogt.

Ondanks de zorgen van de FBI, zijn sommige deskundigen van mening dat de dreiging van AI-chatbots wordt overdreven. Volgens hen vinden de meeste hackers nog steeds betere manieren om systemen te exploiteren via meer traditionele methoden, zoals datalekken en open-source onderzoek. Hoewel AI-tools zeker potentieel gevaarlijk kunnen zijn, is het belangrijk om in gedachten te houden dat er ook veel andere manieren zijn waarop cybercriminelen systemen kunnen aanvallen en gegevens kunnen stelen.

Toename van chatbot-aangedreven malware verwacht

Recent nieuws doet vermoeden dat de situatie mogelijk nog erger wordt. OpenAI, de maker van ChatGPT, heeft namelijk zijn tool om chatbot-gegenereerde plagiaat te detecteren stopgezet. Als de FBI correct is in haar voorspellingen, kan dit betekenen dat de strijd tegen hackers en hun pogingen om met chatbot aangedreven malware aan te vallen, in de toekomst nog moeilijker zal worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.