Het ESRB wil AI-gebaseerde 'gezichtsleeftijdsschatting' gebruiken voor gameverkoop

FFrits 25 juli 2023 17:17

Het ESRB stelt voor om een nieuwe technologie, genaamd 'Privacy-Protected Facial Age Estimation', te gebruiken als een manier voor ouders om toestemming te geven voor het aankopen van games door kinderen waarvoor zij anders geen toestemming zouden hebben. Dit is een tool die ontwikkelaars kunnen implementeren in hun individuele games naast andere, meer traditionele methoden van leeftijdsverificatie.

Technologie van Yoti en SuperAwesome

De aangeboden technologie, ontwikkeld door Yoti en SuperAwesome, is op z'n minst intrigerend te noemen. Het proces vraagt mensen om een foto van zichzelf te nemen. Het systeem controleert eerst of het een 'live' gezicht is dat in beeld is. Daarna wordt de foto naar een server gestuurd waarop kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om de leeftijd van de persoon te schatten en te bepalen of ze toestemming kunnen geven voor een aankoop door een minderjarige. Dit is een stap verder dan de traditionele methoden van leeftijdsverificatie die we tot nu toe in de game-industrie hebben gezien.

Yoti maakt een gedurfde claim over de effectiviteit van hun technologie: ze beweren dat ze in 99,7% van de gevallen correct kunnen bepalen of het gezicht op de foto toebehoort aan een minderjarige. Het systeem is dusdanig ontworpen dat pogingen om het te omzeilen - bijvoorbeeld door een oudere broer of zus of babysitter die probeert een spel voor een minderjarige te kopen - niet werken. Het systeem overweegt namelijk factoren zoals de mogelijkheid dat een 18-jarige een 14-jarig kind zou kunnen hebben.

Privacy en wereldwijde toepassing

Volgens Yoti worden de foto's die voor de leeftijdsschatting worden gebruikt - waaronder die van minderjarigen - na gebruik verwijderd en nooit gebruikt voor trainingsdoeleinden. Dit zou een belangrijke stap zijn in het waarborgen van de privacy van de gebruikers. De technologie wordt al gebruikt in bepaalde regio's buiten de Verenigde Staten, en het bedrijf hoopt dat de Federal Trade Commission (FTC) het goedkeurt voor gebruik binnen de VS.

Yoti geeft aan dat hun technologie succesvol is in de EU en het VK: 35% van de gebruikers wordt afgewezen omdat ze minderjarig zijn. Bovendien beweren ze dat de technologie 'inclusief' is. Dit omdat het een oplossing biedt voor mensen die geen toegang hebben tot traditionele methoden van leeftijdsverificatie, zoals creditcards, paspoorten, rijbewijzen of sofinummers.

Privacy zorgen en ethische vragen

Ondanks de goede bedoelingen van deze technologie, zijn er zorgen over de privacyimplicaties. De vraag is of het stiekem kopen van games als Call of Duty of GTA 5 door kinderen het gebruik van AI-gebaseerde 'raad mijn leeftijd'-technologie rechtvaardigt die de gezichten van zowel volwassenen als kinderen scant. Dit roept vragen op, ongeacht de beweerde privacybeschermingen. Het zal interessant zijn om te zien hoe dit debat zich ontwikkelt en welke maatregelen worden genomen om de privacy van de gebruikers te waarborgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.