Het 'Project Nessie' van Amazon: Geheime algoritme-taktiek om de concurrentie te dwingen prijzen te verhogen

FFrits 3 november 2023 07:03

Een geheim algoritme van Amazon, bekend als 'Project Nessie', wordt beschuldigd van het opdrijven van prijzen bij concurrerende websites volgens informatie van de Amerikaanse beurswaakhond, de Federal Trade Commission (FTC). Dit zou het bedrijf naar schatting een extra winst van 1 miljard dollar hebben opgeleverd.

Het geheime algoritme van Amazon drijft prijzen op

Amazon, de gigantische e-commerce retailer, heeft volgens de Federal Trade Commission (FTC) een geheim algoritme gebruikt om de prijzen van concurrerende websites op te drijven. Dit slimme algoritme, bekend als 'Project Nessie', zou Amazon een extra winst van maar liefst 1 miljard dollar hebben opgeleverd. Deze informatie kwam aan het licht in de antitrust-rechtszaak van de FTC tegen Amazon.

Gebruik en misbruik van Project Nessie

Volgens de informatie die uit de rechtszaak naar voren kwam, werd Project Nessie voor het eerst opgestart in 2014. Het werd daarna minstens acht keer gebruikt tussen 2015 en 2019. Interessant is dat Amazon het algoritme uitschakelde wanneer het bedrijf nauwlettend werd bekeken. Als de kust veilig was, werd het algoritme opnieuw ingeschakeld. Momenteel zou Project Nessie niet meer in gebruik zijn.

Tim Doyle, een woordvoerder van Amazon, heeft de beschuldigingen van de FTC over Project Nessie betwist. Volgens hem werd Nessie niet gebruikt om prijzen op te drijven, maar om te voorkomen dat Amazon's prijsmatching zou leiden tot ongebruikelijke resultaten. Hij stelt dat het project niet werkte zoals bedoeld, en daarom een paar jaar geleden geschrapt is.

Amazon's verdachte gedrag tijdens FTC-onderzoek

Als onderdeel van het onderzoek heeft de FTC ontdekt dat Amazon intern gedeelde berichten heeft gewist. De FTC beweert dat Amazon twee jaar aan communicatie heeft 'verwoest' op de berichtenapp Signal. Dit roept vragen op over de ware aard van Project Nessie en de pogingen van Amazon om de werkelijke werking ervan te verdoezelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.