Het word steeds spannender: de strijd tussen bedrijven en hackers met behulp van generatieve AI

FFrits 2 augustus 2023 17:38

Terwijl technologiegiganten zich committeren aan veiligheidsmaatregelen voor kunstmatige intelligentie (AI), wordt de rol van generatieve AI bij het vergemakkelijken van ransomware-aanvallen en phishing-schema's steeds duidelijker. Zowel bedrijven als hackers profiteren van deze technologie, wat resulteert in een snel veranderend cyberdreigingslandschap.

Tech-giganten nemen AI-veiligheidsmaatregelen serieus

Tijdens een recente bijeenkomst met president Joe Biden, hebben technologie zwaargewichten zoals Amazon, Google, Meta en Microsoft, zich geëngageerd om te zorgen voor veilige AI-tools voordat deze worden uitgebracht. Ze hebben toegezegd om de AI-systemen uitvoerig te testen om te beschermen tegen één van de meest significante risicogebieden: cybersecurity. Het is een cruciale stap gezien de toenemende dreiging van cyberaanvallen en de rol die AI hierin speelt.

Generatieve AI draagt bij aan cyberaanvallen

Generatieve AI speelt een steeds grotere rol bij het veroorzaken van veiligheidsrisico's. Het maakt cyberaanvallen zoals ransomware en phishing makkelijker en meer alomtegenwoordig. Cyberveiligheidsleiders proberen dit snel veranderende technologielandschap bij te houden. Door de brede toegankelijkheid van deze technologie, kunnen meer en meer individuen opereren als hackers, wat het dreigingslandschap drastisch verandert.

AI-tools beschikbaar voor cyberbeveiliging van bedrijven

Het is niet alleen maar negatief, de AI-tools die hackers helpen om sneller en op grotere schaal te werken, zijn ook beschikbaar voor bedrijven. Deze tools kunnen bedrijven helpen om hun cyberbeveiliging te versterken. Zoals Stephen Boyer, medeoprichter en CTO van cyber risk management bedrijf BitSight, zegt: 'Ja, aanvallers kunnen automatiseren, maar verdedigers ook'. Het gebruik van AI kan een gemiddelde verdediger transformeren in een uitstekende verdediger.

AI-technologie gaat taken die nu moeilijk en tijdrovend zijn, zoals het inventariseren van alle apparaten en eindpunten, aanzienlijk versnellen. Dit zal een grote hulp zijn voor chief information security officers (CISO's). Met behulp van AI kunnen ze snel en grondig hun netwerk begrijpen. Dit is een groot voordeel in een tijd waarin cyberdreigingen snel evolueren en bedrijven zich moeten aanpassen.

Ondanks de positieve beloften en de stappen die worden genomen om veiliger te werken met AI, is er nog steeds een risico. Veel mensen in AI-bedrijven zullen het systeem blijven misbruiken en de technologie blijven ontwikkelen zonder voldoende juridische of ethische regels op hun plaats. Het is belangrijk om alert te blijven en niet de fout te maken om te denken dat alleen omdat sommige grote bedrijven zich aan de regels houden, iedereen dat zal doen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.