Hoe AI je carrière kan transformeren, zelfs als je niet in de technologie werkt

FFrits 20 juli 2023 17:39

Kunstmatige intelligentie is niet meer alleen voor techneuten. Zelfs als je niet in de tech-industrie werkt, kunnen AI-vaardigheden je carrière een flinke impuls geven en een wereld aan nieuwe jobmogelijkheden openen.

VS leidt in AI en generatieve AI-banen

Hoewel de focus op kunstmatige intelligentie en generatieve AI-jobs voornamelijk ligt binnen de technologische sector, zijn er ook veel niet-technische rollen waar het hebben van deze opkomende vaardigheden je een voorsprong kan geven. Doordat de VS voorop loopt in AI, kunnen we in Nederland ook een stijging verwachten van banen waar AI-vaardigheden van pas komen.

Boekhoud- en adviesbureaus zijn op zoek naar kandidaten die zowel financiële als AI-vaardigheden hebben om hun bedrijf efficiënter te maken met behulp van grote taalmodellen. Doordat er een tekort is aan gekwalificeerde kandidaten voor de rol van belastingmanager, kan het leren van AI-vaardigheden je positie op de arbeidsmarkt aanzienlijk verbeteren.

AI buiten de tech-industrie

Naast de tech-industrie, zijn er talloze andere sectoren waar AI-toepassingen nuttig kunnen zijn. Denk aan klantenservice, schrijven, HR, onderwijs en gezondheidszorg. Door AI-vaardigheden te leren, kun je dus je carrièremogelijkheden binnen verschillende industrieën aanzienlijk uitbreiden.

Bouw je AI-vaardigheden in drie stappen

Volgens James Neave, hoofd van de data science afdeling bij Adzuna, kunnen werknemers hun AI-vaardigheden en daarmee hun inzetbaarheid opbouwen in drie stappen. Ten eerste moeten ze vertrouwd raken met de meest populaire AI-tools. Ten tweede moeten ze online bronnen raadplegen om te begrijpen hoe ze AI kunnen toepassen in hun eigen werk. Ten derde moeten ze de opgedane kennis toepassen in hun routine-taken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.