Hoe ChatGPT studenten kan ondersteunen bij hun studie aan de UAntwerpen

FFrits 16 december 2023 07:01

De Universiteit van Antwerpen omarmt ChatGPT, een AI-chatprogramma, voor studieondersteuning. Deze tool kan echter ook 'hallucinaties' veroorzaken en moet daarom goed begrepen en gebruikt worden.

ChatGPT: een handige studiehulp

ChatGPT is een geavanceerd AI-chatbot dat studenten kan helpen bij hun studie. Het kan complex studiemateriaal herschrijven in begrijpbare taal, voorbeeldvragen voor examens opstellen en als studiepartner fungeren. De UAntwerpen wil studenten leren hoe ze deze tool op een correcte manier kunnen gebruiken.

ChatGPT kan theorieën en concepten in eenvoudige taal uitleggen. Professor Dimitri Mortelmans van de UAntwerpen gebruikte ChatGPT om de complexe veldtheorie van Bourdieu uit te leggen aan een 12-jarige en een bachelorstudent. Beide keren bleef de boodschap hetzelfde, maar de stijl van uitleg verschilde sterk.

Kritisch blijven bij het gebruik van ChatGPT

ChatGPT is als een papegaai, het reproduceert en begrijpt niet echt wat het zegt. Het antwoordt op basis van wat het heeft geleerd, maar kan fouten maken of 'hallucinaties' hebben, waarbij het antwoorden geeft die niet overeenkomen met de realiteit. Kritisch gebruik is dus noodzakelijk.

Ondanks de voordelen van ChatGPT, is het niet in staat om de magie van menselijk onderwijs te vervangen. Leren uit enkel geschreven teksten kan snel saai worden. Professor Mortelmans is daarom niet bang voor zijn baan.

ChatGPT als ondersteuning tijdens het blokken

ChatGPT kan verschillende taken uitvoeren om studenten te helpen bij het studeren, zoals het beantwoorden van vragen, het maken van samenvattingen, het genereren van oefenvragen, het geven van studietips, het uitleggen van concepten, en het suggereren van bronnen. Toch is het geen vervanging voor traditionele studiematerialen of docenten en blijft verificatie van informatie belangrijk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.