Hoe Hollywood Robot Overlords op afstand houdt

FFrits 21 juli 2023 02:51

Hollywood, net als vele andere sectoren, worstelt met de opkomst van kunstmatige intelligentie. In dit artikel onderzoeken we hoe de filmindustrie zich aanpast en de invloed van AI op arbeidscontracten en vakbondsacties.

Het aanpassen van het AI-beleid

De filmindustrie heeft het belang van het aanpassen van arbeidscontracten ingezien om bij te blijven met technologische veranderingen. In de jaren '80 hebben verouderde contracten de Writers Guild of America (WGA) veel geld gekost. De opkomst van VHS en DVD maakte de productie goedkoper, maar de talenten profiteerden hier niet van. Aangezien AI snel ontwikkelt, proberen de vakbonden hun beleid op tijd aan te passen om hun leden te beschermen.

Het contract van de Directors Guild met de AMPTP markeert een belangrijke mijlpaal in de onderhandelingen over AI binnen de filmindustrie. Het stelt duidelijk dat AI geen menselijke eigenschappen heeft en niet kan dienen als vervanging voor menselijke arbeid. Dit contract pakt het probleem van AI in de filmindustrie op een proactieve manier aan en kan als voorbeeld dienen voor andere vakbonden.

Onvrede bij de WGA en SAG-AFTRA

Andere vakbonden in Hollywood, zoals de WGA en SAG-AFTRA, hebben minder succesvolle ervaringen met de onderhandelingen over AI. De WGA heeft bijvoorbeeld gevraagd om het gebruik van AI in hun projecten te reguleren en heeft geëist dat AI niet gebruikt mag worden om literair materiaal te schrijven of te herzien. Dit toont aan dat de WGA en SAG-AFTRA ernstige zorgen hebben over de invloed van AI op hun werk.

SAG-AFTRA stelt grenzen aan AI

De SAG-AFTRA heeft een meer genuanceerde kijk op AI. Ze zijn niet tegen de toepassing van AI in de filmindustrie, maar willen wel regels opstellen om te zorgen dat hun leden niet benadeeld worden. Ze pleiten onder andere voor eerlijke compensatie wanneer er een 'digitaal replica' van een performer wordt gemaakt of wanneer hun stem, gelijkenis of prestaties aanzienlijk worden veranderd door AI.

Ook de International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) is actief betrokken bij de discussie over AI. Ze hebben een AI-commissie opgericht en hun kernprincipes voor de toepassing van AI en Machine Learning-technologie gepubliceerd. Deze principes benadrukken het belang van onderzoek, samenwerking, onderwijs en collectieve onderhandeling. IATSE ziet AI niet als een bedreiging, maar als een hulpmiddel dat de leden kan helpen in hun werk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.