Hoe Kunstmatige Intelligentie de Journalistiek Herdefinieert: Drie Theorieën

FFrits 1 augustus 2023 16:33

De technologische revolutie in de vorm van kunstmatige intelligentie (AI) staat op het punt een aanzienlijke invloed uit te oefenen op de nieuwsindustrie. Van mogelijke vervanging van journalisten tot aanzienlijke verbeteringen in de nieuwsproductie, we onderzoeken drie theoretische scenario's.

Nieuwsorganisaties experimenteren met AI

In de afgelopen maanden hebben verschillende nieuwsorganisaties, waaronder de Associated Press en G/O Media, stappen ondernomen om kunstmatige intelligentie te integreren in hun bedrijfsvoering. De AP heeft een deal gesloten met OpenAI om haar tekstarchief te licentiëren en toegang te krijgen tot OpenAI's technologie en productexpertise. G/O Media, eigenaar van diverse nieuws- en lifestyle websites, experimenteert met blog-inhoud die geheel vanuit het niets wordt gegenereerd door AI. Hoewel deze experimenten variëren in transparantie en succes, geeft het aan dat de nieuwsindustrie de mogelijkheden van AI serieus onderzoekt.

Mogelijke juridische confrontaties tussen nieuwsorganisaties en AI-bedrijven

Er zijn berichten dat enkele grote nieuwsorganisaties, waaronder de Times, News Corp en Axel Springer, een coalitie aan het vormen zijn die mogelijk een rechtszaak zal aanspannen tegen AI-bedrijven. Ze beschuldigen deze bedrijven ervan systematisch hun content te stelen om hun softwaremodellen te trainen. Ze eisen een vergoeding die in de miljarden kan lopen. Deze mogelijke juridische confrontatie wijst op een groeiende spanning tussen nieuwsorganisaties en AI-bedrijven over de vraag wie de rechten heeft op de content die wordt gebruikt om AI-modellen te trainen.

Er zijn drie dominante theorieën over hoe AI de journalistiek zal veranderen. Ten eerste is er de theorie dat AI de journalistiek zal vervangen, waarbij online nieuwsorganisaties meer content gaan genereren door verhalen te laten schrijven door AI-modellen. Ten tweede is er de theorie dat AI de journalistiek zal verbeteren, waarbij AI-tools worden ingezet om redacteuren, verslaggevers en producenten te helpen hun werk te doen. Ten derde is er de theorie dat AI de journalistiek zal absorberen, waarbij nieuwsorganisaties uiteindelijk ophouden te bestaan en alleen nog dienen als dataproviders voor AI-bedrijven. Het is nog onzeker welke theorie of combinatie van theorieën werkelijkheid zal worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.