Hoe kunstmatige intelligentie de wereld van de tandheelkunde kan veranderen

FFrits 21 juli 2023 22:37

Een nieuw tijdperk breekt aan in de tandheelkunde, dankzij de groeiende rol van kunstmatige intelligentie (KI). Van het verbeteren van tandheelkundige procedures tot het diagnosticeren van ziekten, de technologie heeft het potentieel om de manier waarop we voor onze mondgezondheid zorgen te revolutioneren.

VideaHealth: AI in de tandheelkunde

VideaHealth is een belangrijke speler in de inzet van kunstmatige intelligentie in de tandheelkunde. Het bedrijf biedt AI-gebaseerde röntgenbeeldtechnologie die in staat is om routineprocedures, zoals het identificeren van gaatjes, te vergemakkelijken. Het kan ook ernstigere tandheelkundige problemen opsporen, zoals parodontale ziekten - een vorm van botverlies in de mond die vaak is gekoppeld aan ziekten zoals diabetes en Alzheimer. Deze technologie wordt al gebruikt in honderden tandartspraktijken in heel Amerika.

AI voor verbeterde mondgezondheid en daarbuiten

Volgens Florian Hillen, de CEO van VideaHealth, is het primaire doel van de inzet van kunstmatige intelligentie in de tandheelkunde om de algehele gezondheid van patiënten te verbeteren. Maar de technologie heeft ook het potentieel om een stap verder te gaan - door risico's te identificeren voor ziekten die niet direct verband houden met de mondgezondheid. Door de mogelijkheid van AI om patronen en verbanden te onderscheiden in grote datasets, kan het een krachtig hulpmiddel worden in de klinische diagnose van verschillende medische aandoeningen.

AI: Een objectieve tool in de tandheelkunde

Een van de minder voor de hand liggende voordelen van AI in de tandheelkunde is het potentieel om bias tegen patiënten te verminderen. Tandartsen, net als andere medische professionals, kunnen bewust of onbewust vooringenomen zijn tegen patiënten op basis van hun ras, gezondheidstoestand, of sociaaleconomische status. AI, aan de andere kant, is volledig objectief - het maakt geen onderscheid tussen patiënten, en dit kan helpen om een eerlijkere behandeling te garanderen voor iedereen.

Hoewel er zorgen zijn over de mogelijke impact van AI op de werkgelegenheid, geloven Florian Hillen en Dr. Michael Scialabba dat de technologie geen onmiddellijke bedreiging vormt voor tandartsen en andere tandheelkundige professionals. AI wordt beschouwd als een hulpmiddel dat dient ter ondersteuning van diagnostiek. Het kan een diagnose niet bevestigen zonder de goedkeuring van een arts. De zorg voor patiënten wordt niet overbodig. Integendeel, AI kan zelfs de vraag naar tandheelkundige zorg stimuleren door ziekten in een vroeg stadium op te sporen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.