Hollywood in de greep van staking en AI-vrees: Filmvertragingen en loongeschillen

FFrits 19 juli 2023 18:12

De filmindustrie wordt geplaagd door stakingen, vertragingen in de productie en angst voor de invloed van kunstmatige intelligentie. Sterren van grote films zoals 'Gladiator 2' en 'Deadpool 3' worden gedwongen hun werk te staken, terwijl de onderhandelingen tussen vakbonden en grote studio's stagneren.

Productiestop voor 'Gladiator 2'

Op de set van 'Gladiator 2' in Malta werd de productie plotseling stilgelegd. Dit gebeurde na de aankondiging dat de onderhandelingen tussen de acteursvakbond SAG-AFTRA en de grote filmstudio's waren vastgelopen. Regisseur Ridley Scott en zijn producenten moesten het tragische nieuws aan hun crew overbrengen, wat leidde tot veel verdriet onder de betrokkenen.

De staking heeft niet alleen invloed op de productie van 'Gladiator 2'. Andere grote filmproducties, waaronder Disney's 'Deadpool 3' en Warner Bros.' 'Beetlejuice 2', werden ook onverwacht stopgezet. Het lijkt op de situatie van maart 2020, toen de filmindustrie plotseling tot stilstand kwam door de COVID-lockdown.

Afwijzing van verhoogd salarisaanbod

Ondanks de uitdagingen waarmee de filmindustrie wordt geconfronteerd, blijven de studio's geloven dat hun aanbod aan de acteurs een goede is. Zo stelden ze voor om de minimumbetaling voor acteurswerk met 5% te verhogen in het eerste jaar van een driejarig contract, gevolgd door verhogingen van 4% en 3,5%. De vakbond SAG-AFTRA vindt echter dat deze verhogingen geen rekening houden met de inflatie en eist dat de minimumloonpercentages met 11% worden verhoogd.

AI-angst in de filmindustrie

Naast de traditionele loononderhandelingen is de angst voor de inzet van kunstmatige intelligentie een steeds groter wordend punt van zorg. Er is angst onder schrijvers dat ze vervangen of herschreven kunnen worden door chatbots zoals ChatGPT. Daarnaast vrezen acteurs dat hun gelijkenis zonder hun toestemming gescand en hergebruikt kan worden. De studio's hebben in een memo benadrukt dat hun AI-voorstel de digitale gelijkenissen van uitvoerders beschermt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.