HPE onthult supercomputer Cray EX2500, geoptimaliseerd voor generatieve AI

FFrits 13 november 2023 20:02

Hewlett Packard Enterprise heeft een alles-in-één supercomputer, de Cray EX2500, gelanceerd die speciaal ontworpen is om generatieve AI-werkprocessen te ondersteunen. Deze oplossing is het antwoord van het bedrijf op de groeiende behoefte aan systemen die geoptimaliseerd zijn voor AI in plaats van op webdiensten gebaseerde oplossingen.

Lancering van HPE Cray EX2500-supercomputer

De HPE Cray EX2500-supercomputer is de nieuwste toevoeging van Hewlett Packard Enterprise in hun aanbod van AI-geoptimaliseerde systemen. Deze supercomputer komt als reactie op de groeiende vraag naar systemen die specifiek zijn ontworpen voor AI-werkprocessen, in plaats van op webdiensten gebaseerde oplossingen. Hiermee kunnen organisaties die AI in hun bedrijfsprocessen willen integreren beginnen met één supercomputer en deze uitbreiden naarmate de vraag toeneemt en extra supercomputers nodig zijn.

Architectuur en software van de HPE Cray EX2500

De innovatieve architectuur van de HPE Cray EX2500 draait om energie-efficiënte Cray-servers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van NVLink om de Nvidia-kaarten te koppelen, terwijl de systemen zelf worden verbonden met HPE Slingshot. Daarnaast komt de supercomputer met een uitgebreide softwareoplossing. Dit omvat niet alleen HPE Machine Learning Development maar ook het Cray Programming Environment, wat de ontwikkeling en implementatie van AI-toepassingen vergemakkelijkt.

Kracht en prestaties van Nvidia Grace Hopper-chips

De kracht van de HPE Cray EX2500 komt vooral voort uit de nieuwe Nvidia Grace Hopper GH200-chips. Deze chips, verpakt met 624 GB hoogwaardig geheugen en 72 ARM-kernen, zijn in staat om indrukwekkende AI-prestaties te leveren. Afhankelijk van de aard van de workload, kunnen deze chips aanzienlijk sneller presteren dan een dual x86-server, voornamelijk dankzij hun ingebouwde accelerators.

HPE ziet een breed scala aan potentiële gebruikers voor de HPE Cray EX2500, gaande van de publieke sector tot aan academische instellingen, onderzoeksinstituten en grote bedrijven. De supercomputer is bijzonder geschikt voor het trainen van grote taalmodellen, deep learning-aanbevelingsmodellen en graph neural networks. Deze kunnen enorme datasets hanteren en kunnen daarmee zeer grote modellen draaien, volgens de fabrikant.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.