IBM onthult energie-efficiënte, AI-gestuurde Hermes-chip als mogelijke GPU-vervanger

FFrits 15 augustus 2023 12:18

IBM heeft een nieuwe, analoog werkende chip onthuld als onderdeel van zijn Hermes-project. Deze AI-aangedreven chip kan concurreren met digitale tegenhangers zoals gpu's, maar gebruikt aanzienlijk minder energie.

Energie-efficiënte AI-chip concurreert met gpu's

De nieuwste toevoeging aan het Hermes-project van IBM is een analoog werkende chip, ontworpen voor het maken van voorspellingen en het trekken van conclusies op basis van nieuwe data. In tegenstelling tot zijn digitale tegenhangers, zoals gpu's, is deze chip veel energie-efficiënter. Deze ontwikkeling kan een game-changer worden in de wereld van kunstmatige intelligentie, waar energie-efficiëntie een essentiële factor is.

Uniek aan deze chip is de combinatie van phase-change-geheugen en digitale schakelingen. Deze technologie stelt de chip in staat om matrix-vector-vermenigvuldigingen uit te voeren op netwerkgewichten die direct op de chip zijn opgeslagen. Dit maakt de chip niet alleen krachtiger, maar ook efficiënter in het verwerken van grote hoeveelheden data.

Efficiëntere verwerking door geïntegreerde aanpak

IBM's nieuwe chip doorbreekt de traditionele aanpak van gescheiden geheugen- en verwerkingseenheden. In plaats daarvan gebruikt de chip phase-change-geheugencellen om de gewichten op te slaan als analoge waarden in een matrix. Deze aanpak zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het energiegebruik, omdat data niet voortdurend heen en weer hoeft te worden gestuurd tussen geheugen en verwerkingseenheden.

Aanzienlijke prestatieverbetering zonder energieverlies

Volgens IBM biedt de nieuwe chip een vijftien keer hogere matrix-vector-vermenigvuldigingsdoorvoer dan de eerdere multikernchips. Dit is een enorme sprong vooruit in termen van prestaties, zonder in te leveren op energie-efficiëntie. Deze verbetering kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van kunstmatige intelligentie en high-performance computing.

De chip is momenteel gemaakt op een 14nm-proces en werkt op een kloksnelheid van 1 GHz. Dit is bijzonder indrukwekkend als we bedenken dat de bestaande rekeninfrastructuren voor AI die gpu's gebruiken, aanzienlijk meer energie verbruiken. Ter illustratie: een enkel AI-serverrek kan tot 70 kilowatt aan energie verbruiken, vergeleken met slechts 10 kilowatt voor een standaard serverrek.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.