Intel, Dell en Cambridge Universiteit bundelen krachten voor AI-Supercomputer

FFrits 2 november 2023 13:35

Intel en Dell hebben samengewerkt met de Universiteit van Cambridge om het eerste gedeelte van een AI-supercomputer te bouwen, genaamd Dawn. Deze krachtige machine, gefinancierd door UKRI, is bedoeld om baanbrekend onderzoek in sectoren zoals gezondheidszorg, klimaat en kernfusie te ondersteunen.

Bouw van Dawn: de AI-supercomputer

Intel, Dell en de Universiteit van Cambridge hebben de handen ineengeslagen om een baanbrekende AI-supercomputer te creëren. Het supercomputerproject, genaamd Dawn en gefinancierd door UK Research en Innovation (UKRI), wordt gehuisvest in het Cambridge Open ZettaScale Lab. De verwachting is dat deze supercomputer de snelste in het Verenigd Koninkrijk zal zijn voor AI-toepassingen, waarmee het de weg vrijmaakt voor toekomstig onderzoek in diverse sectoren.

Dawn is uitgerust met de nieuwste technologie, waaronder Intel Xeon Scalable processors van de vierde generatie en Intel Data Center GPU Max accelerators. Deze krachtige onderdelen worden gehuisvest in 2U servers van Dell, de PowerEdge XE9640 met waterkoeling. Het gebruik van waterkoeling helpt om het systeem compact te houden en biedt betere prestaties en efficiëntie dan luchtgekoelde varianten.

Het Dawn-project maakt deel uit van de recent door het VK aangekondigde AI Research Resource (AIRR) -initiatief. Dit initiatief is bedoeld om het Verenigd Koninkrijk aan de top te houden in termen van rekenkracht en AI-onderzoek. Dit is een duidelijk teken van de toewijding van het land aan technologische innovatie en de ontwikkeling van AI.

Toekomstige uitbreidingen van Dawn

Dr. Paul Calleja, van de universiteit van Cambridge, is optimistisch over de toekomst van de Dawn supercomputer. Hij stelt dat mogelijke uitbreidingen in 2024 de rekenkracht van de machine kunnen vertienvoudigen. Dit zou een enorme ontwikkeling zijn voor het AI-onderzoek in het Verenigd Koninkrijk en de capaciteit om baanbrekend werk op dit gebied te leveren aanzienlijk vergroten.

Samenwerking met Isambard supercomputer

Het Dawn-project is niet het enige in zijn soort. Een andere supercomputer, bekend als Isambard, staat op het punt om aan de universiteit van Bristol in gebruik genomen te worden. Beide supercomputers zullen samenwerken onder het AI Research Resource (AIRR) initiatief om onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen bij het ontwikkelen en onderzoeken van AI-technologieën. Dit betekent een nog grotere versterking van het AI-onderzoek in het VK.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.