Is de almachtige AI in 'Mission: Impossible' realistisch? Een expert geeft inzicht

FFrits 28 juli 2023 19:27

De nieuwste film 'Mission: Impossible' introduceert een kwaadaardige kunstmatige intelligentie, de Entiteit. Maar hoe realistisch is deze AI vergeleken met de bestaande technologie? We spraken met Alex Hanna, directeur van onderzoek bij het Distributed AI Research Institute, om deze vragen te verkennen.

Onrealistische capaciteiten van de Entiteit

In 'Mission: Impossible' wordt de Entiteit voorgesteld als een AI die in staat is om elk elektronisch systeem te hacken, alles in de wereld te zien en te horen, en toekomstige gebeurtenissen tot op de seconde nauwkeurig te voorspellen. Volgens Alex Hanna, directeur van onderzoek bij het Distributed AI Research Institute, is dit echter onrealistisch. Geen van de huidige AI-technologieën kan dit autonomie realiseren.

Realistischere AI-technologieën in de film

Hoewel de Entiteit zelf onrealistische capaciteiten heeft, zijn er in de film ook realistischere AI-technologieën te vinden. Zo is gezichtsherkenning in de film zo gewoon dat het niet eens als AI wordt gezien, terwijl deze technologie in de echte wereld regelmatig fouten maakt. Daarnaast is de zelfrijdende auto in de film een bestaande, maar nog steeds twijfelachtige AI. Er wordt zelfs een moment in de film gemaakt waarop een personage over lijkt te springen naar de passagiersstoel en zijn veiligheidsgordel aandoet, alsof hij de auto niet vertrouwt.

Een algemeen probleem in de populaire media is dat technologie en computing vaak worden voorgesteld als magie. Dit is ook het geval in deze 'Mission: Impossible'-film, waar het idee wordt gevoed dat de Entiteit kan worden gecontroleerd door toegang te krijgen tot zijn broncode. Dit is echter een misverstand, legt Alex Hanna uit. Zelfs als je de broncode van een AI zou hebben, zou dat je niet vertellen wat je moet weten. Je zou ook de modelgewichten in een neutraal netwerk nodig hebben om een van de besluitvormingsprocessen te kunnen repliceren.

Het belang van fictieve AI-weergaven

Hoewel we het hier hebben over een fictieve AI in een film, is het belangrijk om te begrijpen dat dergelijke weergaven van AI wel degelijk invloed hebben op hoe we denken over echte AI. Dergelijke weergaven kunnen in feite te veel macht of invloed toekennen aan echte AI-modellen. De realiteit is echter dat AI veel beperkter is en vaak levens vernietigt op minder opvallende manieren. Een voorbeeld hiervan is gezichtsherkenning en voorspellende politie-software, die in de echte wereld veel problemen en onrecht veroorzaken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.