John Rayfield, de AI expert van Intel, doet de overstap naar AMD

FFrits 29 september 2023 22:01

John Rayfield, bekend van zijn bijdrage aan Intel's AI-versnellers, stapt over naar AMD. De bedoeling is dat hij zijn expertise gebruikt om AMD's AI-ontwikkelingen op hetzelfde niveau als Intel te krijgen.

AMD haalt AI-expert John Rayfield binnen

AMD is hard aan het werk om Intel bij te benen op het gebied van AI. In hun poging om deze kloof te overbruggen, hebben ze John Rayfield aangenomen. Rayfield was eerder bij Intel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van hardware en software voor laagvermogen AI-toepassingen. Hij maakte ook een significante bijdrage aan de ontwikkeling van de VPU (Versatile Processing Unit) van Meteor Lake, een onderdeel van de nieuwe line-up die aanzienlijke AI-rekenkracht toevoegt aan consumenten-cpu's. Deze toevoeging stelt ze in staat om generatieve AI toe te passen.

Een interessante ontwikkeling in de industrie is de opkomst van lokale AI-versnellers. Deze versnellers, geïntegreerd in de CPU, versnellen allerlei generatieve AI-processen. Hierdoor is er geen externe rekenkracht nodig. Hoewel een pc's CPU en GPU dit potentieel ook kunnen, verbruiken deze veel meer energie om dezelfde resultaten te bereiken. De VPU kan daarentegen taken versnellen zoals verbeterde audio-effecten, effecten voor makers en gamers, en de versnelling van AI-assistenten. Het kan ook lokale AI-taken en AI voor grote taalmodellen, zoals ChatGPT en GOPS-toepassingen, versnellen.

AMD's eigen AI-motor en Ryzen AI-suite

AMD heeft zijn eigen AI-motor ontwikkeld, de AMD XDNA. Daarnaast hebben ze ook de Ryzen AI-suite, die ML & AI-functies biedt als onderdeel van de on-chip hardware die is ingebakken in de Ryzen 7040 'Phoenix' processors. AMD is van plan deze technologie ook naar hun desktoparchitectuur te brengen. Met de expertise van Rayfield hopen ze dit proces te versnellen.

AI: De 'meest belangrijke factor' voor de toekomst

Volgens Lisa Su, CEO van AMD, is AI de 'meest belangrijke factor' voor de toekomst. Dit benadrukt het belang van de overstap van Rayfield en de inspanningen van AMD om hun AI-ontwikkelingen te versnellen. Het aantrekken van talent van concurrenten is niet nieuw in Silicon Valley, en dit geldt ook zeker voor AI-toepassingen. Dit zal ongetwijfeld de ontwikkelingen in de industrie versnellen. We hebben nog maar een fractie gezien van de mogelijkheden van gespecialiseerde AI-engines.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.