Kan Kunstmatige Intelligentie de grootste uitdaging van Ethereum aanpakken? Vitalik Buterin denkt van wel

FFrits 20 februari 2024 07:01

Ethereum-oprichter Vitalik Buterin ziet kunstmatige intelligentie als mogelijke oplossing voor een groot technisch risico binnen het Ethereum netwerk. Maar, niet iedereen deelt zijn optimisme. Hoewel AI veelbelovend lijkt, zijn er ook critici die waarschuwen voor mogelijke risico's.

AI als mogelijke redder van Ethereum

Vitalik Buterin, de bezieler van het Ethereum netwerk, heeft het potentieel van kunstmatige intelligentie (AI) onderstreept als mogelijk reddingsmiddel voor een groot technisch risico dat zijn creatie bedreigt. Dit risico is afkomstig van bugs die diep in de code van Ethereum verstopt zitten. Buterin is optimistisch dat AI deze bugs kan opsporen en corrigeren, waardoor het netwerk veiliger kan worden. Hij kijkt vooral uit naar AI-geassisteerde codeverificatie en bugdetectie, die het grootste technische risico van Ethereum, bugs in de code, significant kunnen verminderen.

Het concept van AI als codeverificator en bugdetector is echter niet zonder controverses. Kang Li van blockchain-beveiligingsbedrijf CertiK waarschuwt dat sommige AI-modellen, zoals de populaire ChatGPT van OpenAI, mogelijk meer problemen kunnen veroorzaken dan oplossen als ze worden toegepast op code. Desondanks erkent Li het potentieel van AI als hulpmiddel voor mensen die code-analyse en reverse engineering uitvoeren, aangezien het hun efficiëntie aanzienlijk kan verbeteren.

Toekomst van AI in programmeren

Het veld van AI is nog jong en in constante ontwikkeling. Hoewel de huidige AI-modellen niet onfeilbaar zijn, zijn experts optimistisch dat er in de nabije toekomst nieuwe en verbeterde modellen zullen opduiken. Er wordt zelfs voorspeld dat er AI-modellen zullen verschijnen die specifiek zijn ontwikkeld voor programmering. Maar ondanks deze vooruitzichten waarschuwt Buterin, net als andere experts in het veld, voor de risico's die het gebruik van AI met zich meebrengt. Hij roept blockchain ontwikkelaars op om voorzichtig te zijn bij het implementeren van AI in hun werk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.