Kunstmatige intelligentie blaast nieuw leven in een onafgemaakt Beatles-nummer

FFrits 2 november 2023 19:03

Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) is een onafgewerkt nummer van The Beatles, genaamd 'Now And Then', nieuw leven ingeblazen. De stem van John Lennon, opgenomen op een cassettebandje uit 1979, is met behulp van AI losgeweekt en samengebracht met het spel van de andere Beatles.

AI en The Beatles: een verrassende combinatie

Tegen alle verwachtingen in is er in 2023 een nieuwe single van The Beatles verschenen. Het nummer 'Now And Then' werd gerealiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie en een oude opname van John Lennon. De opname, een demo van het liedje, was gemaakt in 1979, een jaar voor Lennon's dood. Yoko Ono, Lennon's weduwe, overhandigde de cassetteband in 1994 aan Paul McCartney. Nu, bijna 30 jaar later, is het eindelijk mogelijk om deze opname tot een volwaardig nummer te verwekken dankzij de geavanceerde technologie van AI.

AI redt Lennon's stem

De stem van Lennon was in eerste instantie moeilijk los te krijgen van de pianomuziek in de opname, maar met behulp van AI is dit uiteindelijk toch gelukt. Hierdoor kon de stem van Lennon worden samengebracht met de muziek die de andere Beatles speelden. McCartney bevestigt dat de stem die we in 'Now And Then' horen 100% echt is. 'Er is niets kunstmatig gecreëerd. Het is allemaal echt en we spelen er alle vier op', vertelt hij.

Paul McCartney en Ringo Starr hadden een sterke wens om het nummer af te maken. Voor hen was dit een emotioneel proces, aangezien ze voelden dat ze hierdoor dichter bij hun overleden bandlid, John Lennon, konden komen. Starr merkte op: 'Dichter bij John konden we niet komen. Het voelde alsof hij erbij was'. Ook muziekjournalist Jasper van Vugt zag de emotionele waarde van het nummer, hij vergeleek het met het vinden van een oude foto van een overleden dierbare die is opgepoetst en ingelijst.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.