Kunstmatige Intelligentie: een explosie van investeringen in zicht

FFrits 4 augustus 2023 11:08

Kunstmatige intelligentie (AI) verovert de wereld en de invloed zal naar verwachting alleen maar groeien. Volgens Goldman Sachs kunnen de investeringen in AI in 2025 oplopen tot wel $200 miljard, wat gelijk staat aan 4% van het bruto binnenlands product van Amerika. Het potentieel is enorm, maar er zijn ook zorgen.

Introductie van krachtige AI-tools

Het jaar 2023 markeerde een mijlpaal in de wereld van kunstmatige intelligentie. Voor het eerst maakte het grote publiek kennis met krachtige AI-tools zoals ChatGPT 3, een robot-assistent die ingezet kan worden voor het beantwoorden van complexe vragen en het genereren van creatieve ideeën. Daarnaast zorgden stable diffusion modellen zoals Dall-E en Midjourney voor opschudding in de kunstwereld door de mogelijkheid om in enkele seconden kunstwerken en realistische foto's te genereren.

Explosieve groei in AI-investeringen

De Amerikaanse bank Goldman Sachs voorspelt een explosieve groei in AI-investeringen. In hun schattingen kan dit in 2025 oplopen naar maar liefst $200 miljard. Dit zou neerkomen op ongeveer 4% van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Volgens Goldman Sachs zullen de meeste investeringen in de hardware worden gedaan, waarop de AI-modellen worden getraind en gedraaid.

Generatieve AI als economische game changer

Volgens een rapport van het wereldwijde consultancybureau McKinsey kan generatieve AI een enorme boost aan de economie geven. Het bureau schat dat deze technologie de wereldwijde economie jaarlijks met $4,4 biljoen zou kunnen verrijken. Dit is 15% tot 40% van de totale verwachte economische impact van AI.

Terwijl technologiereuzen zoals Microsoft en Google miljarden in AI-technologieën pompen, klinken er ook waarschuwingen. Elon Musk heeft herhaaldelijk zijn zorgen geuit over de mogelijke catastrofale gevolgen van ongecontroleerde AI. Hij benadrukt de noodzaak van regelgeving en vreest dat zonder duidelijke wetten, AI binnen twee jaar al levensbedreigend kan zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.