Kunstmatige intelligentie in de zorg: testen in Drenthe

FFrits 24 augustus 2023 19:22

Kunstmatige intelligentie (AI) en sensor technologie worden getest door twee ondernemers uit Drenthe als mogelijke oplossing voor de werkdruk in de zorg. Ze ontwikkelen een systeem dat ouderen en kwetsbaren op afstand in de gaten kan houden.

AI en radarsensoren ter ondersteuning van de zorg

John Beuving en Erjen Derks zijn de ondernemers achter dit initiatief. Ze zijn bezig met het ontwikkelen van een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van radar sensoren om mensen op afstand te monitoren. De radar kan de ademhaling, hartslag en locatie van de persoon nauwlettend in de gaten houden. Als er iets ongewoons is, slaat het systeem alarm. Ze zien dit als een slimme babyfoon, maar dan zonder beeld of geluid.

Uitvoeren van pilots om de technologie te testen

Derks en Beuving zijn niet alleen bezig met het ontwikkelen van de technologie, maar ze voeren ook pilots uit om het in de praktijk te testen. Ze hebben al een pilot in Emmen uitgevoerd en plannen na de zomer om het bij 20 huishoudens in Drenthe en een zorginstelling in Leeuwarden te testen. Ze werken samen met het Wireless Data Lab van ASTRON in Dwingeloo om te testen wat de mogelijkheden zijn binnen de privacy normen en hoe betrouwbaar de informatie is die door het systeem wordt verzameld.

Roelie van Guldener, een mantelzorgcoach en ervaringsdeskundige, ziet veel potentie in deze technologie. Veel mantelzorgers zijn overbelast en deze technologie zou hen kunnen helpen door de zorg voor hun geliefden wat te verlichten. Het systeem zou hen kunnen helpen om de zorg voor hun geliefden te monitoren en hen meer rust geven. Het zou ook kunnen helpen om de relatie met de persoon voor wie ze zorgen meer op de voorgrond te krijgen, zonder dat de zorgtaken de overhand krijgen.

Technologie als ondersteuning, niet vervanging van de zorg

Er zijn zorgen dat de technologie gebruikt wordt om de zorg verder af te schalen. Van Guldener hoopt dat de technologie niet zal worden gebruikt om de zorg nog verder af te schalen. Volgens Derks moet de zorg verbeterd worden en hij ziet de technologie als een hulpmiddel om dat te bereiken. De technologie moet de zorg ondersteunen en niet vervangen. Hij gelooft niet dat technologie de toekomst is, maar dat het ondersteunend moet zijn aan de zorg en de relaties tussen mensen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.