Kunstmatige intelligentie kan fraude versnellen, concurrentie verstikken, waarschuwt FTC-voorzitter Lina Khan

FFrits 27 juli 2023 17:27

FTC-voorzitter Lina Khan waarschuwt dat kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt kan worden om fraude te 'turbochargen' en concurrentie te verstikken. Daarom neemt ze Big Tech-bedrijven onder de loep die mogelijk misbruik maken van hun machtspositie op de AI-markt.

Khan ziet AI als dreiging voor consumenten

Lina Khan, aangesteld als voorzitter van de Federal Trade Commission (FTC) door President Biden, waarschuwt voor de opkomende dreiging die kunstmatige intelligentie vormt voor de Amerikaanse consument. Khan richt zich op grote technologiebedrijven die mogelijk gebruik maken van hun macht in de AI-markt om concurrentie te onderdrukken en fraude op te voeren. Ze benadrukt de noodzaak om waakzaam te zijn voor anticoncurrentiepraktijken en oneerlijke concurrentiemethoden.

Khan neemt het op tegen Big Tech

Sinds Khan in 2021 de jongste persoon werd die ooit het FTC voorzat, heeft ze het opgenomen tegen biljoenenbedrijven, waaronder techreuzen als Amazon, Microsoft en Meta. Ze betoogt dat groter niet altijd beter is - vooral niet voor de 'kleine man'. Khan bemoeit zich actief met antitrustzaken tegen deze bedrijven die ervan worden beschuldigd concurrentie oneerlijk te blokkeren.

Naast haar focus op antitrust en kunstmatige intelligentie, werkt Khan ook aan het elimineren van non-concurrentiebedingen in arbeidscontracten. Dergelijke clausules, die kunnen voorkomen in contracten van fastfoodwerkers tot ingenieurs en journalisten, beperken werknemers in hun vermogen om over te stappen naar banen met betere lonen en voordelen. Khan ziet dit als een andere belangrijke stap in het beschermen van de belangen van de 'kleine man'.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.