Kunstmatige Intelligentie: Rijk worden zonder te werken, een utopie of realiteit?

FFrits 22 juli 2023 12:11

In een steeds technologisch veranderende wereld is de overtuiging dat kunstmatige intelligentie ons kan helpen rijk te worden zonder veel werk te verrichten gemeengoed geworden. Maar is deze visie een utopie of een haalbare realiteit? We duiken dieper in dit onderwerp.

Kunstmatige intelligentie kan het werk verminderen

Het idee dat kunstmatige intelligentie (KI) ons kan helpen minder te werken, terwijl we meer verdienen, is een visie die steeds vaker wordt aangenomen door futuristen. Dit geloof steunt op het idee dat KI een noodzakelijk hulpmiddel is dat, indien correct gebruikt, een voordeel kan opleveren. Maar zoals met veel dingen, is de realiteit complexer. Als iedereen dezelfde voordelen behaalt, heeft niemand echt een voordeel.

De obsessie om rijk te worden zonder te werken

Een verontrustende trend die zich voordoet in onze samenleving, is de obsessie met het idee om geld te verdienen zonder veel te doen. Veel mensen zien dit als een soort aspiratie. Deze gedachtegang is echter gebaseerd op een utopisch beeld en niet op realiteit. Dat neemt niet weg dat veel mensen, vaak stilletjes, AI-tools zoals ChatGPT gebruiken in de hoop hun werklast te verminderen en hun inkomsten te verhogen.

De belofte van technologieën zoals ChatGPT is simpelweg de nieuwste incarnatie van deze droom en mythe. Hoewel we nog in een vroeg stadium zitten met generatieve AI-technologieën en hun toekomstige toepassingen en beperkingen nog onduidelijk zijn, is het noodzakelijk dat we de discussie niet op fantasieën baseren. We moeten de perceptie veranderen dat technologieën zoals deze ons zullen bevrijden van werk en in plaats daarvan het potentieel van deze innovaties voor de samenleving als geheel begrijpen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.