Kunstmatige Intelligentie: van Overheid naar Supermarkt, en de Dreiging van Fraude

FFrits 17 februari 2024 16:16

AI-expert Maarten Sukel schetst een wereld waarin kunstmatige intelligentie (AI) niet alleen voedselverspilling tegengaat, maar ook een toekomst waarin WhatsApp-fraude steeds meer een realiteit wordt. Sukel, nu werkzaam bij online supermarkt Picnic, deelt zijn ervaringen en visies op het gebied van AI.

Groeiende invloed van AI door technologiebedrijven

De invloed van kunstmatige intelligentie (AI) neemt toe naarmate grote technologiebedrijven meer investeren. Dit heeft geresulteerd in de alomtegenwoordigheid van AI in ons dagelijks leven, tot op het punt dat we nu met recht over 'echte' kunstmatige intelligentie kunnen spreken. Sukel, een AI-specialist die zijn carrière begon bij de gemeente Amsterdam, heeft deze ontwikkeling van dichtbij meegemaakt.

Met zijn overstap naar online supermarkt Picnic, zet Sukel zijn AI-expertise in om voedselverspilling tegen te gaan. Hij doet dit door voorspellingen te maken over de verkoop van supermarktproducten. Door te voorspellen hoeveel er over twee weken van een product verkocht wordt, kan Sukel verspilling tegengaan en ervoor zorgen dat producten op voorraad blijven.

Machtsconcentratie bij technologiebedrijven een zorg

Volgens Sukel ligt er een potentieel gevaar in de manier waarop grote technologiebedrijven hun investeringen in AI willen beschermen. Bedrijven zoals Microsoft, Meta en Google hebben aanzienlijke sommen geld in AI geïnvesteerd en zijn erop gebrand om hun verdienmodellen te beschermen. Dit kan resulteren in een machtsconcentratie bij deze bedrijven, wat op zijn beurt het onderzoek naar en de controle op AI kan belemmeren.

WhatsApp-fraude aangewakkerd door AI

Sukel waarschuwt voor een potentieel probleem dat op de loer ligt in de nabije toekomst: WhatsApp-fraude. Met de mogelijkheid van AI om iemands stem na te maken, inclusief emoties, kan de dreiging van WhatsApp-fraude, waarbij mensen worden misleid om geld over te maken, aanzienlijk toenemen. Sukel voorspelt dat dit binnen een jaar een prominent probleem kan worden.

Impact van AI op de arbeidsmarkt

In tegenstelling tot de eerdere voorspellingen over robotisering, stelt Sukel dat AI een veel grotere impact zal hebben op de arbeidsmarkt. Dit komt mede doordat AI snel verspreid kan worden en praktisch elke baan die op een computer wordt uitgevoerd, kan beïnvloeden. Hoewel Sukel niet verwacht dat alle banen zullen verdwijnen, voorspelt hij wel een aanzienlijke verandering in de aard van veel beroepen.

AI-chatbots zoals ChatGPT en Google Gemini worden steeds geavanceerder en betrouwbaarder. Toch benadrukt Sukel het belang van het blijven controleren van de antwoorden die deze bots geven. Hoewel de kwaliteit van de antwoorden aanzienlijk is verbeterd, blijft de noodzaak van factchecking bestaan om de betrouwbaarheid van de informatie te garanderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.