Kunstmatige intelligentie verbetert de detectie van borstkanker met 20 procent

FFrits 2 augustus 2023 07:02

Een recente studie toont aan dat kunstmatige intelligentie 20 procent meer borstkankers kan detecteren uit mammogrammen dan traditionele screenings door radiologen. Dit representeert een belangrijke nieuwe ontwikkeling in de strijd tegen borstkanker en de rol van AI in de gezondheidszorg.

AI verbetert borstkanker detectie

Volgens een recent gepubliceerde Zweedse studie kan kunstmatige intelligentie (AI) 20 procent meer borstkankers accuraat detecteren uit mammogrammen dan traditionele screening door radiologen. Dit werd aangetoond in de eerste gerandomiseerde, gecontroleerde studie naar het gebruik van AI in borstkankerscreening. De resultaten van de studie tonen aan dat het gebruik van AI-ondersteunde analyse van mammogrammen, samen met één of twee radiologen, even effectief is als het gebruik van twee radiologen zonder AI en leidt tot 20 procent meer gedetecteerde kankers.

AI vermindert werklast voor radiologen

Bovendien heeft het gebruik van AI geleid tot een significante reductie in de werklast voor radiologen. Volgens de studie hoefden artsen 44 procent minder tijd te besteden aan het lezen van mammogrammen, waardoor ze meer tijd hadden voor andere taken. Deze ontwikkeling kan bijdragen aan een efficiëntere gezondheidszorg en kan mogelijk ook leiden tot een betere patiëntenzorg.

Hoewel de bevindingen veelbelovend zijn, benadrukt de hoofdauteur van de studie, Kristina Lång van de Universiteit van Lund in Zweden, dat de tussentijdse veiligheidsresultaten op zichzelf niet voldoende zijn om te bevestigen dat AI klaar is om geïmplementeerd te worden in borstkankerscreening. Er wordt dan ook met spanning uitgekeken naar verdere resultaten van de studie die zullen aangeven of het gebruik van AI het aantal gedetecteerde kankers tussen screenings vermindert en of de implementatie ervan de moeite waard is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.