Kunstmatige Intelligentie Voorspelt Levensverwachting met 78% Nauwkeurigheid

FFrits 27 december 2023 07:02

Life2vec, een AI-tool, kan nu met 78% nauwkeurigheid voorspellen wanneer iemand gaat overlijden. De tool maakt gebruik van data van miljoenen mensen om te bepalen tot welke 'cluster' of groep mensen iemand behoort.

AI voorspelt levensverwachting

Voor degenen die altijd al hebben willen weten wanneer ze gaan sterven, is er nu een AI-tool genaamd Life2vec die dit met een nauwkeurigheid van 78% kan voorspellen. Deze tool, vergelijkbaar met ChatGPT, gebruikt gegevens van miljoenen mensen om te bepalen tot welke 'cluster' of groep mensen iemand behoort.

Verzamelde gegevens voor voorspelling

Life2vec verzamelt informatie over diverse aspecten van iemands leven - inkomen, huisvesting, vervoersmiddelen, rook- en drinkgewoonten, familiaire kwaaltjes en mentale problemen - om een nauwkeurige voorspelling te kunnen doen. Het legt dwarsverbanden die normaal gesproken niet gevonden worden in een reguliere database, volgens AI-expert Remy Gieling.

Voordelen in de medische wereld

Volgens experts kan deze ontwikkeling veel baat bieden in de medische wereld. Het kan helpen bij het voorspellen van wie een grote kans heeft om ziek te worden, en het biedt mogelijkheden voor preventieve maatregelen. Hoewel de kennis beladen kan zijn, zijn er veel mensen die graag willen weten hoeveel tijd ze nog hebben, vooral als ze worden geconfronteerd met ernstige ziekten.

Het is niet voor iedereen wenselijk om precies te weten wanneer hij of zij zal sterven. Voor sommige mensen is het voldoende om een globale indicatie te hebben, terwijl anderen liever niet willen weten wanneer ze zullen overlijden. Dit varieert per individu en kan ook afhangen van iemands leeftijd en levensfase.

De huidige nauwkeurigheid van Life2vec is 78%. Hoewel de voorspellingen nog preciezer kunnen worden, zegt AI-expert Gieling dat het onwaarschijnlijk is dat de nauwkeurigheid ooit 100% zal bereiken. Hoe meer input AI krijgt, hoe meer hij kan voorspellen, maar na 80% wordt het steeds ingewikkelder.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.