Kunstmatige intelligentie wordt ingezet om bijen te beschermen

FFrits 31 oktober 2023 12:48

Het Vlaams Bijeninstituut heeft plannen om een proefproject in Nijlen te starten, met behulp van kunstmatige intelligentie, om de wintersterfte van bijen te verminderen. Hierbij spelen zowel een nieuwe app, die bijenpopulaties en bermplanten in kaart brengt, als de locatie van Nijlen een belangrijke rol.

Kunstmatige intelligentie tegen bijensterfte

Het Vlaams Bijeninstituut heeft de ambitie om de wintersterfte van bijen en andere bestuivers tegen te gaan door het gebruik van artificiële intelligentie. Dit na een winter waarin lokaal tot 80% van de bijen stierf. Het doel is om een app te ontwikkelen die de bijenpopulaties en bermplanten in kaart brengt, en zo de plaatsing van bijenkorven en het beheer van de planten te optimaliseren.

Samenwerking voor project Buzzwatch

Voor het opzetten van het project 'Buzzwatch', heeft het Vlaams Bijeninstituut samengewerkt met hogeschool PXL en het bedrijf Plantsoon. Dit project zal foto's die door burgers worden ingestuurd via een app analyseren met behulp van artificiële intelligentie. Hiermee wordt de nectar- en stuifmeelindex per locatie in kaart gebracht.

Testlocatie: Nijlen

Het project zal eerst in Nijlen worden getest vanwege de diversiteit aan omgevingen, waardoor het een goede indicator is voor heel Vlaanderen. Bovendien was er vorig jaar in Nijlen een wintersterfte van 80%, waardoor het noodzakelijk is om te zien hoe hulp kan worden geboden.

De informatie die uit het project wordt verzameld kan worden gebruikt door imkers om te bepalen waar ze hun bijenkorven het best kunnen plaatsen. Ook kan het groendiensten en lokale besturen helpen bij het aanpassen van hun plantenbeleid, om zo de biodiversiteit en de leefomstandigheden voor bijen te verbeteren.

Hoewel de kennis rond het project aanwezig is, moet de app nog ontwikkeld worden. De ontwikkelingskosten hiervan zijn aanzienlijk, en daarom is het project aangemeld voor het project amai! van de Vlaamse overheid in een poging subsidies te werven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.