Kwartaalresultaten: Microsoft overtreft met clouddiensten en AI, Google valt tegen

FFrits 26 oktober 2023 07:22

Microsoft's clouddiensten en kunstmatige intelligentie-activiteiten hebben het bedrijf het afgelopen kwartaal een flinke winst bezorgd. Google-moederbedrijf, Alphabet, profiteerde daarentegen minder van deze diensten dan verwacht.

Cloud- en AI-focus stuwt Microsoft's winst

De focus van Microsoft op clouddiensten en kunstmatige intelligentie heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Een belangrijke mijlpaal was de investering van miljarden dollars in OpenAI, de ontwikkelaar van de AI-chatbot ChatGPT. Deze strategische zetten hebben de omzet van Microsoft in het afgelopen kwartaal met maar liefst 29 procent doen stijgen.

Dankzij de sterke prestaties van de clouddiensten en kunstmatige intelligentie-activiteiten, heeft Microsoft aan het einde van het derde kwartaal een totale omzet van 56,5 miljard dollar geboekt. Dit is een indrukwekkende stijging van 13 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Google's clouddiensten vallen tegen

In tegenstelling tot Microsoft had Google-moederbedrijf Alphabet te maken met tegenvallende prestaties van de clouddiensten. Dit kwam voornamelijk door onzekere economische omstandigheden en hoge rentetarieven, die ertoe leidden dat bedrijven hun budgetten voor deze diensten verlaagden. Dit resulteerde in minder inkomsten dan analisten hadden voorspeld.

Advertentie-inkomsten redden Google's kwartaal

Niet alles was echter negatief voor Google. Ondanks de tegenvallende cijfers van de clouddiensten, wist het bedrijf haar inkomsten uit advertentieverkopen aanzienlijk te verhogen. Dit resulteerde in een totale omzet van 59,7 miljard dollar in het afgelopen kwartaal.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.