Meta's Nick Clegg: 'AI Genie Terugsteken in de Fles is Geen Optie'

FFrits 22 juli 2023 22:46

Volgens de wereldwijde beleidsleider van Meta, Nick Clegg, moeten we voorkomen dat we de AI 'geest' weer in de fles stoppen. Hij pleit voor een internationale instantie om de regelgeving rondom AI te leiden, mocht deze autonoom worden.

Het belang van wereldwijde AI-regulatie

In zijn gesprek met The Guardian Australië benadrukte Nick Clegg, de wereldwijde beleidsleider van Meta, het belang van een internationale regulatie voor kunstmatige intelligentie (AI). Hij voerde aan dat het cruciaal is om gefragmenteerde wetgeving rond de technologie te vermijden. Dit is met name belangrijk als AI autonoom wordt, iets dat de wereldwijde samenwerking nóg noodzakelijker maakt.

Clegg verminderde de betekenis van het idee dat contentmakers zoals kunstenaars of nieuwsuitzendingen betaald moeten worden voor hun werk dat wordt gescraped om chatbots en generatieve AI te onderwijzen. Hij suggereerde dat dergelijke informatie beschikbaar zou zijn onder 'fair use'-arrangementen. In plaats van te proberen deze technologie te blokkeren of te vertragen, zouden makers die de technologie omarmen op de lange termijn beter af zijn.

Transparantie en Veiligheid in AI Ontwikkeling

Clegg benadrukt de inspanningen van Meta om een 'vroeg ijkpunt' te zetten voor transparantie en veiligheidsmaatregelen in relatie tot AI. Dit wordt geïllustreerd door de recente release van Llama 2, een groot taalmodel dat Meta in samenwerking met Microsoft heeft ontwikkeld. Dit soort modellen gebruiken enorme datasets - inclusief data die publiekelijk toegankelijk zijn online - om nieuwe content te genereren.

Ondanks het feit dat hij het idee van een internationale instantie zoals de International Atomic Energy Agency om de huidige technologie te leiden niet volledig onderschrijft, staat Clegg wel positief tegenover internationaal toezicht als AI krachtiger wordt. Hij benadrukt dat de wereldwijde reactie op AI die een zekere mate van autonomie of agentschap ontwikkelt, cruciaal zal zijn.

Vragen rondom AI Training en Auteursrecht

Er zijn zorgen over hoe AI-modellen worden getraind en welke data ze verzamelen, vooral met betrekking tot auteursrechtelijk beschermd materiaal. Clegg bevestigt dat Llama 2 niet wordt getraind op data van Meta-gebruikers en benadrukt dat het bedrijf van mening is dat het de intellectuele eigendomsrechten respecteert.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.