Microsoft haalt AI-geschreven reisblog offline vanwege onjuiste reistips

FFrits 18 augustus 2023 20:22

Microsoft heeft een door kunstmatige intelligentie gegenereerde reisblog over Ottawa offline gehaald na onjuiste reistips, waaronder de suggestie van een voedselbank als toeristische bestemming.

Voedselbank als toeristische bestemming

Microsoft kwam onder vuur te liggen nadat een met AI gegenereerd artikel onjuiste en ongepaste reistips voor Ottawa, Canada, had vermeld. Onder deze tips werd de voedselbank voorgesteld als een toeristische bestemming - een suggestie die veel kritiek oogstte. Men gelooft dat deze fout het resultaat is van een misinterpretatie door de AI die het artikel heeft geschreven. Dit toont aan hoe belangrijk menselijke controle blijft in het proces van AI-gegenereerde content.

Menselijke controle van AI-artikelen

In 2020 ontsloeg Microsoft verscheidene journalisten en begon met het gebruik van kunstmatige intelligentie om meer artikelen te genereren. Hoewel deze artikelen nog steeds door mensen worden gecontroleerd voordat ze online worden gepubliceerd, is de foutieve reistip een teken dat dit controleproces niet waterdicht is. Het bedrijf onderzoekt momenteel hoe dit artikel door hun controles heen is gekomen en heeft inmiddels het artikel verwijderd.

Naast de controversiële voedselbank-suggestie, bevatte het artikel ook andere fouten. Een foto van de rivier de Rideau werd verkeerd geplaatst bij een stuk over het Rideau Canal. Bovendien werd er in de aanbeveling van een jaarlijks winterfestival gesproken over 'de grootste sneeuw van Noord-Amerika', wat waarschijnlijk een andere interpretatiefout van de AI was.

Onbetrouwbare nieuwswebsites en AI

Hoewel grote mediabedrijven zoals Microsoft beginnen te experimenteren met het gebruik van AI voor het genereren van artikelen, zijn er ook onbetrouwbare nieuwswebsites die AI gebruiken om advertentie-inkomsten te genereren. Deze zogenoemde 'content farms' gebruiken populaire zoekwoorden in hun AI-geschreven artikelen om zoveel mogelijk clicks te krijgen. Dit benadrukt het belang van betrouwbaarheid en nauwkeurigheid bij het gebruik van AI in de journalistiek.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.